la nova normativa regula la composició dels Òrgans Tècnics de Selecció de la Diputació
Com és sabut (i també patit), per la gran majoria dels empleats públics d'aquesta Corporació, la normativa sobre la Composició dels Òrgans Tècnics de Selecció de la Diputació de València vigent fins al moment (des de la seua publicació en el BOP núm. 45 del 5 de març de 2019),” perpetuava” al cap de Servei de RH (o persona que aquest designara) com a President de TOTS els OTS dels seus processos de selecció. També establia aquesta normativa l'obligatorietat que almenys 2 dels 4 vocals dels OTS foren triats per sorteig, extrem que mai es va complir i que ens va proporcionar gloriosos tribunals i tan idèntics els uns als altres que a vegades feia difícil dilucidar quin procés s'estava valorant.
Com també és sabut, el sorteig pel qual aquests membres recurrents dels OTS (que s'han estat embutxacant enormes sumes de diners) van ser triats mai ha sigut un altre que el “sorteig del dit” dels fins fa poc gestors de RH.
És a dir, hem estat assistint a un control total i absolut de tots els OTS i, per tant, de tots els processos de selecció i provisió en la Diputació de València, per part d'uns quants, amb el beneplàcit d'alguns dels seus sindicats.
Per fi, -i des d'ací valorar no sols l'esforç sinó també el valor del nou equip gestor de RH per acabar amb aquesta més que arbitrària, anòmala i inconcebible pràctica-, la nova normativa que regula la composició dels OTS de la Diputació, l'esborrany de la qual es va donar a conèixer el dia 19 de juny de 2024 en MGN, ha vist la llum.
Des de la Intersindical, que portem anys denunciant aquestes pràctiques més pròpies d'una república bananera que d'una AP inscrita en una estat social i democràtic de dret, per primera vegada i sense que servisca de precedent, hem recolzat aquesta normativa amb el nostre vot perquè fa seues totes les nostres reivindicacions en donar la Secretaria dels OTS a un funcionari A1 de tall jurídic, sent el càrrec rotatiu, que elimina l'obligatorietat que la presidència recaiga sempre sobre el cap de RH i, sobretot, que contempla que TOTS els vocals siguen triats per SORTEIG d'entre TOTS els empleats públics de la Corporació. I això ha de ser així, per a garantir la imparcialitat, transparència, i legalitat exigida per la llei per als processos selectius.
S'aborda també en aquesta normativa la qüestió, gens fútil, de les indemnitzacions per assistència com a membre d'un OTS a processos de selecció que, com no podia ser d'una altra manera, seran retribuïdes EXCLUSIVAMENT QUAN ES PRODUÏSQUEN FORA DE L'HORARI LABORAL.
Pendent de publicar queda la normativa que regula la composició i funcionament de les Comissions de Valoració de processos de provisió, que tindrà un caràcter similar.
En els poc més de tres mesos, que porta al capdavant del departament de RH el nou equip, s'ha negociat, a més, entre altres coses:
Modificació del reglament de la Carrera Professional: encara que s'han dut a terme millores en aquest reglament, aquesta secció sindical ha optat per no votar a favor de la seua modificació perquè, mentre en aquesta Corporació continue havent-hi responsables que filtren dates de processos selectius, atorguen prefectures o eliminen dedicacions sense cap motivació, atorguen productivitats més que discutibles, etc, no podem secundar que aquest nou equip gestor continue consentint que la carrera professional de ningú depenga del judici de valor totalment subjectiu de figures anacròniques com la de l'avaluador i el supervisor.
Modificació de reglament del Teletreball: pel mateix motiu aquesta secció sindical també s'ha abstingut en la votació de la modificació d'aquest reglament. Reconeixent que comporta alguna millora, mentre es continue mirant cap a un altre costat davant el fet que tot el personal empleat públic de Diputació no tinga els mateixos drets en aquesta matèria, independentment del servei en el qual se circumscriga el seu lloc, i mentre que el teletreball siga o no una realitat per a alguns depenent “del peu amb el qual s'alce cada matí el seu cap de servei”, aquesta secció sindical no pot votar a favor d'aquesta ni de cap altra modificació d'aquest reglament.
Sorprenent la postura dels companys d'UGT que posen pegues a la modificació de tots dos reglaments, en aspectes que NO S'HAN MODIFICAT i que, per tant, no sols van aprovar en el seu moment, sinó que també “van abanderar”. No sabem què ha canviat. O sí?…
Com diem, el nou equip gestor de RH va “com un cogombre”, parafrasejant a una coneguda locutora de la televisió pública, i en tot just tres mesos ha escomès més reformes i ha convocat més MGN del que s'ha fet en els últims 8 anys. No obstant això, i a criteri d'aquesta secció, “ha de continuar progressant adequadament”…
Finalment, ens arriba el rumor que els “empleats NO públics” de la Corporació, això és, la gent que ens “van colar” de Divalterra, volen negociar el seu “teletreball” amb el suport d'algun dels sindicats majoritaris: des d'aquesta secció sindical, manifestar que mentre hi haja un només empleat públic que vulga i no se li permeta teletreballar (en aquest moment més o menys la meitat dels empleats públics) ens oposarem al fet que aquests empleats NO públics puguen fer-ho.
Recordem que són emprats que NO van accedir per Oposició, com els empleats públics, que tenen blindades les seues retribucions, superiors a les dels empleats públics en molts casos, però que, no obstant això, es volen equiparar en quan a la resta de drets amb els empleats públics.
Bé, perquè això està a l'abast de qualsevol: de qualsevol que SUPERE UN VERTADER PROCÉS SELECTIU.