Ajuntament de València

L’STAS-INTERSINDICAL VALENCIANA SOL·LICITA AL CONSELL VALENCIÀ DE CULTURA QUE DEMANE LA PARALITZACIÓ DEL TRASLLAT DE LA BANDA MUNICIPAL EN AFECTAR UN BIC

La secció sindical de l’Ajuntament elabora un informe per al CVC on detalla la situació en què es troba l’arxiu patrimonial de l

29 / 11 / 2021 | STAS - Ajuntament de València


La secció sindical de l’STAS-Intersindical Valenciana ha elaborat i remés un informe dirigit al Consell Valencià de Cultura on descriu l’afecció patrimonial que comportaria el possible trasllat de la Banda Municipal de València al Palau de la Música en tractar-se d’un Bé d’Interés Cultural (BIC). La secció sindical destaca que l’Ajuntament ni tan sols ha fet una valoració patrimonial del trasllat ni ha sol·licitat permís a la Direcció General de Patrimoni, a la Junta de Valoració de Béns ni als òrgans assessors de la Generalitat en matèria cultural, entre els quals el mateix Consell Valencià de Cultura. El sindicat denuncia, a més, la situació d’abandonament en què es troba l’arxiu de la Banda a l’avinguda de Cid i la dispersió dels seus fons.

La seu de la Banda Municipal a l’avinguda del Cid, ubicada en un local municipal situat al costat de la seu de la policia, presenta greus problemes de manca d’espai, goteres, entrada d’aigua i alçament del sòl que s’han de reparar habitualment. En esta ubicació es troba gran part del patrimoni documental i arxivístic que recull els vora 119 anys de la banda. L’arxiu, entre el qual hi ha instruments de 1903 i 1921, partitures originals de peces musicals valencianes, transcripcions d’obres, autògrafs de diversos compositors, faristols de fusta i ferro i orles i banderes, entre d’altres, es troba en caixes en una prestatgeria sense les mesures de protecció, catalogació i guarda i custòdia necessàries en un Bé d’Interés Cultural (BIC). La resta de peces de l’arxiu, que inclou també centenars de gravacions, es troba entre la fonoteca municipal i l’arxiu del Palau de la Música en una dispersió de fons que vulnera també la normativa BIC i que, a més, no es pot visitar.

La Banda Municipal de València està declarada com a BIC per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana com el conjunt de les associacions musicals valencianes. La Banda Municipal té, a més, una triple protecció patrimonial, la immaterial, la documental i arxivística i la que afecta els seus béns mobles en ser, a més, una banda centenària. Per tots estos fets, la secció sindical de l’STAS-Intersindical Valenciana en l'Ajuntament demana al Consell Valencià de Cultura que intervinga i sol·licite a la Conselleria de Cultura la paralització del trasllat.

La Llei de Patrimoni Cultural Valencià estableix que els Béns d’Interés Cultural són “inalienables” i que les administracions estan obligades a “mantindre la integritat del Bé”. Igualment, la llei estableix que les col·leccions no poden ser disgregades ni traslladades i que, en qualsevol cas, és necessari demanar autorització a la Conselleria de Cultura, a la Junta de Valoració de Béns del Patrimoni Cultural i als organismes assessors de la Generalitat en matèria cultura, entre els quals el mateix Consell Valencià de Cultura. En este cas, ben al contrari, l’Ajuntament no ha realitzat cap informe ni ha valorat les connotacions patrimonials del trasllat ni la possible vulneració de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià. El consistori de la capital tampoc no s’ha dirigit a la Generalitat per informar i demanar permís per al trasllat abans de procedir a realitzar-lo.

La sección sindical de l'STAS-Intersindical Valenciana denuncia també l’estat d’abandonament en què es troba l’arxiu de la banda a l’avinguda del Cid, la dispersió dels fons, la impossibilitat de visitar-los i la manca d’un local en condicions, circumstàncies que vulneren la Llei de Patrimoni Cultural Valencià i que fan que l’Ajuntament estiga incorrent en diverses faltes molt greus.

Per a la secció sindical, la intenció de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals és un atac frontal contra el patrimoni cultural de la ciutat i comportarà la desaparició de facto de la Banda Municipal en quedar absorbida i fusionada amb l’Orquestra de València.

Per tots estos motius, sol·licitem a l’Ajuntament de València que ature el trasllat previst i sol·licitem al Consell Valencià de Cultura que intercedisca davant la Conselleria de Cultura per demanar la paralització del trasllat si este, finalment, es produïra.




La sección sindical del Ayuntamiento elabora un informe para el CVC donde detalla la situación en que se encuentra el archivo patrimonial de la banda en la avenida del Cid

STAS-INTERSINDICAL VALENCIANA SOLICITA AL CONSELL VALENCIÀ DE CULTURA QUE PIDA LA PARALIZACIÓN DEL TRASLADO DE LA BANDA MUNICIPAL AL AFECTAR A UN BIC


La sección sindical deL STAS-Intersindical Valenciana ha elaborado y remitido un informe dirigido al Consell Valencià de Cultura donde describe la afección patrimonial que comportaría el posible traslado de la Banda Municipal de València al Palau de la Música al tratarse de un Bien de Interés Cultural (BIC). La sección sindical destaca que el Ayuntamiento ni siquiera ha hecho una valoración patrimonial del traslado ni ha solicitado permiso a la Dirección General de Patrimonio, a la Junta de Valoración de Bienes ni a los órganos asesores de la Generalitat en materia cultural, entre ellos el mismo Consell Valencià de Cultura. El sindicato denuncia, además, la situación de abandono en que se encuentra el archivo de la Banda en la avenida de Cid y la dispersión de sus fondos.

La sede de la Banda Municipal en la avenida del Cid, ubicada en un local municipal situado junto a la sede de la policía, presenta graves problemas de falta de espacio, goteras, entrada de agua y levantamiento del suelo que se tienen que reparar habitualmente. En esta ubicación se encuentra gran parte del patrimonio documental y archivístico que recoge los cerca de 119 años de la banda. El archivo, que incluye instrumentos de 1903 y 1921, partituras originales de piezas musicales valencianas, transcripciones de obras, autógrafos de varios compositores, atriles de madera y hierro y orlas y banderas, entre otros elementos, está en cajas colocadas en una estantería sin las medidas de protección, catalogación y guarda y custodia necesarias en un Bien de Interés Cultural (BIC). El resto de piezas del archivo, que incluye también centenares de grabaciones, se encuentra entre la fonoteca municipal y el archivo del Palau de la Música en una dispersión de fondos que vulnera también la normativa BIC y que, además, no se puede visitar.

La Banda Municipal de València está declarada como BIC por la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana como el conjunto de las asociaciones musicales valencianas. La Banda Municipal tiene, además, una triple protección patrimonial, la inmaterial, la documental y archivística y la que afecta a sus bienes muebles al ser, además, una banda centenaria. Por todos estos hechos, la sección sindical del STAS-Intersindical Valenciana en el Ayuntamiento pide al Consell Valencià de Cultura que intervenga y solicita a la Conselleria de Cultura la paralización del traslado.

La Ley de Patrimonio Cultural Valenciano establece que los Bienes de Interés Cultural son “inalienables” y que las administraciones están obligadas a “mantener la integridad del Bien”. Igualmente, la ley establece que las colecciones no pueden ser disgregadas ni trasladadas y que, en cualquier caso, es necesario pedir autorización a la Conselleria de Cultura, a la Junta de Valoración de Bienes del Patrimonio Cultural y a los organismos asesores de la Generalitat en materia cultura, entre ellos el propio Consell Valencià de Cultura. En este caso, bien al contrario, el Ayuntamiento no ha realizado ningún informe ni ha valorado las connotaciones patrimoniales del traslado ni la posible vulneración de la Ley de Patrimonio Cultural Valenciano. El consistorio de la capital tampoco se ha dirigido a la Generalitat para informar y pedir permiso para el traslado antes de proceder a realizarlo.

La sección sindical del STAS-Intersindical Valenciana denuncia también el estado de abandono en que se encuentra el archivo de la banda en la avenida del Cid, la dispersión de los fondos, la imposibilidad de visitarlos y la falta de un local en condiciones, circunstancias que vulneran la Ley de Patrimonio Cultural Valenciano y que hacen que el Ayuntamiento esté incurriendo en varias faltas muy graves.

Para la sección sindical, la intención de la Concejalía de Patrimonio y Recursos Culturales es un ataque frontal contra el patrimonio cultural de la ciudad y comportará la desaparición de facto de la Banda Municipal al quedar absorbida y fusionada con la Orquesta de València.

Por todos estos motivos, solicitamos al Ayuntamiento de València que pare el traslado previsto y solicitamos al Consell Valencià de Cultura que interceda ante la Conselleria de Cultura para pedir la paralización del traslado si este, finalmente, se produjera.




  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.