Ja n’hi ha prou


22 / 03 / 2022 | Intersindical Valenciana - STAS país valencià


Intersindical Valenciana vol manifestar el seu rebuig a l’encariment de l’energia i els carburants, que provoquen al seu torn un augment dels costos de producció i dels preus de productes bàsics. La inflació està aplegant a nivells difícilment assumibles per la ciutadania, un 30% de la qual es troba en risc de pobresa i exclusió social al País Valencià.
Des de fa més d’un any, els preus de la llum estan escalant de manera desenfrenada. És tanta la pujada, que el que paguem ara per la llum és més del triple del que pagàvem en març l’any passat. Aquesta escalada no és nova -des de la privatització d’Endesa en 2003, les factures no han deixat de pujar- però s’ha agravat des del 2021. Recordem que el mercat majorista, que engloba les mateixes empreses que generen i distribueixen l’electricitat, és qui té la potestat d’establir-ne els preus del quilowatt i dels peatges que paguem.
Per altra banda, des de novembre de 2020, els preus dels carburants no han deixat de créixer i s’ha superat amb escreix el màxim històric del 2012, en què es pagava de mitjana 1,522€ per litre de gasolina: hui la paguem a 1,804€. Així mateix, els preus del gas estan marcant també registres de rècord: el paguem ara 8 voltes més car que l’any passat. Aquest augment dels carburants i del gas s’ha agravat per la guerra a Ucraïna, ja que en 4 setmanes la pujada ha sigut més acusada. A més, en el cas del gas, la crisi amb Argèlia provocada pel pronunciament del govern de l’estat sobre el Sàhara pot empitjorar més encara les coses.
Amb tot, l’oligopoli energètic, en mans d’unes poques multinacionals sempre n’obté beneficis, fins i tot en moments tan dramàtics per al món com els que estem vivint, i sovint a costa dels recursos naturals i el territori. La classe treballadora, en canvi, té les de perdre i, sobre tot, té les de pagar, mentre els salaris i les pensions continuen sent insuficients per poder viure dignament.
Davant d’aquesta situació, és imprescindible que la societat es mobilitze i que els governs actuen per protegir els interessos de la majoria social: la situació actual és insostenible i no es pot permetre que empreses privades especulen i s’enriquisquen amb un bé tan necessari com és l’energia.
Per tant, Intersindical Valenciana s’hi adhereix a les concentracions previstes el dia 23 de març a les següents localitats:
11.00 h Castelló, Plaça de les Aules
12.00 h Alacant, Plaça de la Muntanyeta
19.00 h València, Plaça de l’Ajuntament
19.30 h Elx, Plaça de Baix