La cabina dels germans Marx

El passat 20 de juliol la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques inaugurava una nova temporada de caos institucional, abandonant a la seua sort a la resta de Conselleries i als Centres dependents d'aquestes. Sense possibilitat de cobrir les vacants d'auxiliars de gestió i de servicis, els centres sobreviuen, des de llavors, a base de la bona voluntat del personal, que acaba realitzant tasques que no són pròpies del seu lloc o apilant documents, sense recursos per a atendre la quantitat de treball acumulat.

23 / 11 / 2018 | Intersindical ocupació temporal borsa lliure auxiliars de gestió


"La política és l'art de cercar problemes, trobar-los, fer un diagnòstic fals i aplicar després els remeis equivocats".
Groucho Marx

Per a solucionar-ho, en ple mes d'agost i en cinc dies de termini, es convocava una borsa lliure de C2-01, a la qual s'apuntaven més de 21.000 persones. Sense capacitat per a valorar l’allau de sol·licituds i donant lloc a escenes més pròpies de “La cabina dels germans Marx” els serveis públics s'anaven col·lapsant.

El 4 d'octubre, per acord de la Comissió de Seguiment de Borses, es va publicar el llistat provisional d'aspirants amb puntuació superior a 30 punts. Un segon llistat amb els aspirants admesos i un tercer amb aspirants exclosos. Veient el nombre elevat d’al·legacions presentades, el servei de provisió de la Conselleria de Funció Publica es va veure obligat a publicar una nota explicativa amb l'objecte d'aclarir els dubtes que tots dos llistats plantejaven.

Durant aquests mesos la falta de personal ha afectat els centres educatius, centres assistencials, servicis centrals.… Mentrestant la muntanya de papers creixia cada vegada més i el personal s'anava esgotant, fruit de la sobrecàrrega de treball i de l’estrés que genera no poder atendre a les persones en condicions.

Per fi, fa un parell de setmanes els telèfons començaven a sonar. La Conselleria de Funció Publica convocava, després d’aparéixer diverses denúncies als mitjans de comunicació, un aclamat acte d’adjudicació de places.

L'esgarrifosa xifra de 222 vacants, 56 places per a la província d'Alacant, 23 per a Castelló i 143 per a València. Telefonant a més de 800 persones i esgotant el llistat d'aspirants, amb mes de 30 punts, que com era d'esperar, ja es trobaven treballant en llocs de la mateixa categoria, el que els impedia participar en el procés. Per a l'acte foren convocades 23 persones d'Alacant de les quals acceptaren 14, 24 de Castelló, acceptaren 9 i 135 persones de València de les quals acceptaren 57.

El panorama és desolador, resulta difícil d'entendre i d'explicar, com és possible que els mecanismes siguen tan perversos i inoperants, com la burocràcia és capaç de bloquejar el sistema i que ningú siga capaç de fer res per a solucionar-ho, mentre que tothom tira pilotes fora.

Dintre dels plans de la Conselleria es troba publicar, d'ací a poc temps, una nova llista amb els aspirants baremats en la borsa d'ocupació, amb puntuació entre els 20 i els 30 punts. Previsiblement, el problema es tornarà a repetir i una volta més reiteraran la mateixa fórmula.

Mentrestant, les persones aspirants al procés selectiu de 2016, per a aquesta categoria, continuen a l'espera del llistat definitiu d'aprovats del primer examen. Pendents de la convocatoria d'un segon exercici i atrapats en un procés selectiu que s’eternitza. Hui es publicava al Diari Oficial la convocatòria de promoció interna per aquesta categoria.

Per a aportar-li un toc d’humor al relat, aquesta setmana, ens presentaven l’esborrany d'un cronograma de concursos i oposicions delirant per a l'OPO 2017 i 2018. Cansades de promeses incomplides, fracassos anunciats i novel·les de cavalleries, arriba el moment d'exigir solucions i el respecte que el personal i la ciutadania es mereixen.

Des d'STAS-INTERSINDICAL VALENCIANA, hem reclamat una proposta realista, que permeta desbloquejar aquest despropòsit, lluny d’interessos electoralistes i de l'afany recaptatori que s’entreveu darrere d’aquests anuncis d’oposicions massives.

Hui dia, les vacants segueixen sense ocupar i els serveis estan desbordats. L’administració valenciana es precipita a un cap d'any apoteòsic, havent demostrat la seua incapacitat per a gestionar els recursos públics del País Valencià. Nosaltres fa temps que vam deixar de creure en els contes de fades i ja no ens conformem en ous durs