Per favor, que porten un xiquet de quatre anys

Ministre d'Hisenda: l'informe del departament del tresor. Espere que siga prou clar. Rufus T. Firefly: Clar? Un xiquet de quatre anys ho entendria. Que porten un xiquet de quatre anys, no entenc res (...) "Sopa de ganso" (1933) No és qüestió de broma, en esta crisi estem jugant-nos el present i el futur de la nostra societat, però no puc evitar recordar l'escena de la pel·lícula Sopa de ganso" que cite al principi en veure la manera erràtica, descoordinada i equivocada en què actua el govern de l'estat. Les reunions del Consell de Ministres deuen ser com la del govern de Libertonia del qual era president Rufus T. Firefly, interpretat per Groucho Marx!!

14 / 07 / 2012 | Intersindical retallades pp govern espanyol ferran sieres estat del benestar


I és que des del principi de la crisi, les mesures que han anat articulant els diferents governs, tant l'anterior del PSOE, com l'actual de PP, no han fet res més que agreujar la crisi econòmica. Cap dels dos governs no han sabut o no han volgut diagnosticar quin és el problema de l'economia espanyola. Diagnòstic que ja coneixem, independentment del fet que tinguen una llicenciatura en econòmiques o sols el graduat escolar: no eixim de la crisi perquè no s'incentiva la demanda interna, que ha portat a deprimir l'economia en conjunt. Per això les medicines que s'han aplicat no han suposat cap millora, sinó al contrari, un empitjorament preocupant, que està fent que el malalt estiga a punt de morir-se. Malgrat açò, que és una evidència per a tothom, incloent-hi les nenes i els nens de quatre anys, segueixen administrant el mateix tractament: retallades, pujada d'imposts a les classes mitjanes, baixada de prestacions socials.... Tot açò l'únic que fa és deprimir cada vegada més els potencials consumidors, si la gent no gasta, l'economia no reviscola, l'estat recapta menys... i entrem en un rogle de què és difícil eixir sense estructurar una política econòmica radicalment diferent de la que estan aplicant.

Pot ser que siga tant fàcil? Sí, ho és. I per què no s'han aplicat mesures per a solucionar-ho? Jo tinc diverses teories; la primera, que este govern no creu en l'estat del benestar i aprofitant la crisi estan fent tots els possibles per assolar-ne els pilars: copagament sanitari, pujada de les taxes universitàries, aprimar cada vegada més els serveis pùblics..., són punts que sempre han estat en el substrat ideològic de la dreta i mai s'havien atrevit a aplicar fins ara, ja que la crisi els ha donat la coartada perfecta. També es pot afirmar que propiciar una intervenció activa de l'estat en l'economia per incentivar la demanda, com mantenen les teories de Keynes, suposa aplicar el contrari del que ells pensen, és a dir, reconéixer que el seu pensament econòmic no serveix per a superar la crisi, en definitiva, seria admetre una derrota ideològica.

Aquestes podrien ser les raons que els porten a actuar de manera diferent del que necessita l'economia, encara que podrien ser altres, fins i tot podria ser més senzill i solament necessiten que vinga un xiquet de 4 anys a explicar-los el que han de fer.

Ferran Sieres

Uns dies sense correus d'Intersindical...

Malauradament, hem tingut algun incident, alié a la nostra voluntat, que no ens ha permés enviar correus estos darrers dies. No obstant això, les comunicacions de premsa de la Intersindical han estat publicats en la nostra pàgina web, a banda del ressò que se n'ha fet la premsa. Heus-los ací, perquè en tingueu tota la informació:

Amb diners, torrons i en Nadal sense paga
Els sindicats de la funció Pública rebutgen les retallades i anuncien mobilitzacions
Intersindical Valenciana dóna suport al ‘Divendres negre’ per la Llei de dependència