Desafortunat Sr. Secretari

STAS-Intersindical Valenciana vol expressar el més contundent rebuig per les declaracions fetes, pel Secretari Autonòmic d'Educació passat 5 de Novembre al programa El Matí Â Punt, emès per la Televisió Publica Valenciana, sobre la falta d'educadores d'educació especial als centres del País València. Aquest sindicat ja va denunciar fa uns dies la falta d'aquest personal, des de l’inici del curs escolar, en més de 45 Centres a les províncies d'Alacant, Valencià i Castelló.

08 / 11 / 2018 | Intersindical personal educador perfil professional necessitat educatives específiques


Amb els drets educatius de l'alumnat més vulnerable del sistema, poca broma i més trellat

Davant la desesperació de les famílies i la discriminació que suposa per l’alumnat més vulnerable del sistema educatiu, dels problemes que genera la falta de cobertura d'aquests llocs i la consegüent sobrecàrrega de treball que pateixen les treballadores i treballadors, les paraules d'un dels màxims responsables de la Conselleria d'Educació constitueixen una burla i un menyspreu injustificable envers aquest personal i els drets educatius essencials del nostre alumnat.

A més a més, qüestiona el sr. Secretari Autonòmic la necessitat real de tindre personal educador als centres, palesant així un total desconeixement de les funcions que realitza i del caràcter educatiu de les seues intervencions en l'atenció directa de l'alumnat amb necessitats educatives específiques. Cal aclarir-li que es tracta de personal de suport educatiu i no de personal d'administració i serveis (PAS) com assegura en l'entrevista.

Afirma amb atreviment: “Tenim en estos moments percentualment més educadors en la nostra comunitat que en el conjunt de l’estat”,…  deixant patent la seua ignorància sobre el paper que desenvolupen les educadores d'educació especial en la integració de l'alumnat amb necessitats educatives específiques. Aquesta gosadia indocumentada posa en qüestió les valoracions de necessitats fetes pels Centres educatius en coordinació amb els Serveis Pedagògics Escolars.

El menyspreu cap al col·lectiu no ens ve de nou. Després d'anys de lluites, a cavall entre dues Conselleries, passat mes de juliol es van signar els Pactes per a la Millora de Les Condicions Laborals del Personal d'Educació Especial, Infantil i Fisioterapeuta, amb la unanimitat dels sindicats presents en la Mesa Sectorial. Malgrat els acords, diàriament, ens trobem amb resistències per a complir els pactes, per part de representants de la Conselleria d'Educació, responsables polítics, inspeccions i direccions que obliguen a les treballadores a desenvolupar tasques que no els pertoquen, bloquejant la possibilitat de participar en les coordinacions amb els equips interdisciplinaris, mantenir reunions amb les famílies o preparar material i informes.

Mentrestant la Conselleria d'Educació porta com estendard el nou Decret d'Inclusió Educativa, un document que ignora el personal educador d'educació especial, el qual fa possible la integració als centres escolars, menyscabant el dret de l’alumnat a rebre una educació de qualitat que no els invisibilitze.

Davant de les reclamacions de les famílies, no s’aporten solucions. Les condicions de treball de les educadores d'educació especial i infantil, malgrat els pactes, continuen en estat crític. La discriminació laboral d’aquest col·lectiu laboral feminitzat, salaris baixos, pendents d'una re-classificació que mai arriba i una escletxa salarial injustificable, ha convertit aquestes treballadores i treballadors en l'estendard del precariat en l'ocupació pública. (per a no posar-nos com les més castigades que sempre mou a les comparacions)

A hores d'ara, més de tres mesos després del termini que estableix el decret de referència, els horaris del personal no docent d’Alacant i Castelló continuen bloquejats a les Direccions Territorials d'Educació, les baixes tarden més d'un més a ser cobertes i la fatiga en els centres va en augment. Cal donar respostes immediates, mostrar més sensibilitat i garantir el compliment de la normativa vigent, eixa es la responsabilitat de la Conselleria d'Educació, aquesta organització sindical estarà vigilant i ho defensara on calga amb totes les seues forces i els seus recursos. I per això ens atrevim a recomanar-li al Secretari Autonòmic poca broma i més trellat.

Els educadors d'especial, molestos amb les declaracions de Miquel Soler
A la carta El matí À Punt

Els educadors d'especial ens demanen la paraula: escoltem Rubén Moreno, educador i membre permanent de l’STAS de la Intersindical Valenciana, sindicat que ha fet públic el seu malestar per les declaracions a El matí À Punt del Secretari Autonòmic d’Educació i Investigació Miquel Soler.