Educació s’instal·la en la insubmissió permanent

Passat divendres, 8 de maig, la Mesa Sectorial de la Funció Pública va negociar la resolució per la qual s’estableixen el procediment i les mesures organitzatives per a la recuperació de l’activitat administrativa presencial.

15 / 05 / 2020 | Intersindical


Com que en eixe fòrum de negociació, la Conselleria d’Educació no va obtenir cap resposta favorable a la seua pretensió d’incorporar personal al treball presencial en els centres educatius de manera immediata, sense pla de contingència, ni avaluació dels riscs laborals específics dels llocs i les funcions a desenvolupar, ni determinació i implementació de les mesures de prevenció i protecció consegüents, no va dubtar per un moment a explorar un recorregut alternatiu per a actuar al marge, i en contra, del que es va negociar amb la representació legal d’eixes treballadores i treballadors.
No dubtarem a acudir als tribunals per denunciar qualsevol incompliment de la llei de prevenció de riscos laborals .
Així, amb sengles resolucions, una de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, de 12 de maig, i una altra del Secretari Autonòmic d’Educació i Formació Professional, de 13 de maig, l’administració educativa s’ha habilitat un itinerari «ad hoc» amb el qual exhibeix un menyspreu absolut pels òrgans de representació del personal no docent adscrit funcionalment a eixa conselleria.

Dit això, vist l’argumentari de ficció emprat per l’administració educativa, Intersindical Valenciana vol reiterar, ras i curt, que en cap cas no ens hem negat a la incorporació al treball presencial del personal que siga necessari per a garantir la prestació del servei. No ho hem fet en cap moment durant tot aquest complicadíssim període en cap sector de l’administració. El que exigim, però, és l’aplicació de les mesures de prevenció i protecció imprescindibles per a garantir la salut del personal i no és això el que ha fet la Conselleria d’Educació.

Tot i que ha disposat de dos mesos amb els centres tancats per a preparar tot aquest procés, ara, sense tenir en compte cap de les al·legacions ni consideracions de les organitzacions sindicals, en una exhibició de trilerisme normatiu ha aplicat fil per randa un programa i un calendari prèviament establert que ja estava decidit fa setmanes, puix fa setmanes que les inspeccions educatives i les direccions dels centres havien començat a notificar el personal la data en què s’havien d’incorporar al seu centre de treball. Tot just les mateixes que ara s’han aplicat.

Així, en haver modificat la normativa per a fer-ne una a la mida de la seua imprevisió, els preceptius plans de contingència han passat a un moment indeterminat posterior a la incorporació. I per això mateix, tant l’avaluació com les mesures de protecció consegüents, si arriben, arribaran tard; tan de bo en cap cas no siga massa tard.

A més, en dotar les direccions dels centres de competències plenipotenciàries quant a la determinació i incorporació del personal necessari, ara mateix, ja hem trobat centres als quals l’hipotètic 10% de personal en la fase zero s’ha convertit, per art de màgia, en el 100% del personal. Endinsats en aquesta senda del desgavell, ja posats, podien mantenir les festes de fi de curs i organitzar jornades de portes obertes.

Per tot el que hem exposat, trista i dissortadament, la Conselleria d’Educació ha palesat, una altra vegada, un menyspreu absolut per la seguretat i la salut del personal d’administració i serveis dels centres educatius, de les seues famílies i dels i les usuàries que han d’atendre.

Davant aquesta situació, Intersindical Valenciana es mantindrà molt vigilant i no dubtarà a posar en mans de la inspecció de treball totes aquelles situacions que posen en perill la salut, i fins i tot la vida, d’aquest personal, o acudir als tribunals per denunciar qualsevol incompliment de la llei de prevenció de riscos laborals .

Així mateix, ens plantegem que potser ha arribat el moment de reivindicar i lluitar per desposseir la Conselleria d’Educació de qualsevol competència en la gestió de les treballadores i treballadors al servei de l’Administració del Consell.