El Palau de les Arts obri expedient disciplinari a un representant sindical d’Intersindical Valenciana per sotmetre el preacord de conveni a l’aprovació de les treballadores i treballadors

Hem rebut l’obertura d’expedient disciplinari a un dels nostres delegats per difondre entre els treballadors i les treballadores el contingut d’un preacord de conveni, amb la finalitat que pogueren fer les seues aportacions, les seues crítiques, i aprovar-ne o no el contingut.

21 / 06 / 2021 | Intersindical sector públic instrumental palau de les arts obstrucció sindical expedient delegat intersindical drets laborals


D’això se n’ha dit sempre sindicalisme, però ara al Palau en diuen “difusió il·lícita de documents de caràcter confidencial”, com si el treballador haguera revelat els secrets més inconfessables del Palau que, potser, també els té.
Que perdran un possible judici, és una cosa de la qual estem segurs, però també estem dubtant de si han perdut la raó.
Una altra de les acusacions, complementàries que se li fan, és difondre el text d'aquest preacord des de l'ordinador del Comité d'empresa. Ens preguntem si l'ordinador el Comité està per a jugar als marcianets.

I com no, no podia faltar el julivert de totes les salses: acusació de frau, engany i deslleialtat. El calaix de sastre que s’utilitza sempre que una empresa no sap realment de què acusar un delegat sindical que, per la seua lluita pels drets dels treballadors i les treballadores, resulta incòmode.

L'acusació principal, a part de les complementàries, totes elles qualificades de “molt greus”, la secunden en aquest text emés pel representant sindical:

“Estimats/des companys/es,
El passat 30 d'abril va finalitzar el període de negociació del II Conveni col·lectiu de les Arts, on es va aconseguir un preacord entre la representació legal de l'empresa i el Comité.
Per aquest motiu, us convoquem a una assemblea general, dijous que ve 6 de maig a l'Aula Magistral, de 12.30 a 14.30 h.
L'ordre del dia serà el següent:
1. Exposició del contingut principal del preacord del II Conveni col·lectiu.
2. Aclariments sobre el contingut exposat.
3. Valoració a mà alçada per part dels assistents.
Per a garantir les mesures de seguretat anti COVID, serà obligatori l'ús de màscara FFP2 a la sala (excepte aquells/es que n’estiguen exempts/es).
Esperem la vostra assistència i col·laboració. Una cordial salutació.”

Tampoc deixa de ser curiós que la comunicació d'aquest expedient es done després de la convocatòria d'una vaga, per part del representant sindical, pels drets dels treballadors temporals i interins.

El camí dels límits del dret a la informació sindical està tan trillat que només podem entendre aquesta actuació com un intent d’atemorir un delegat combatiu i la resta de treballadors. Des de l'article 20 de la nostra Constitució, passant per l'article 64 de l'Estatut dels Treballadors, seguint per l'article 8 de la Llei orgànica de llibertat sindical, i acabant en la jurisprudència del Tribunal Constitucional i del Suprem, el camí de la informació als treballadors d'aquelles qüestions que els afecten està recolzat pel nostre ordenament jurídic, i el Palau de les Arts no acabarà amb ell.

“El sigil sindical” està ben tipificat sobre les matèries que legalment escaiguen, i en cap cas comprén ni pot comprendre que els treballadors puguen opinar sobre les futures condicions de treball que un possible conveni puga regular.

Des d'Intersindical només podem entendre aquesta actuació del Palau com un atac a la classe treballadora, un intent despòtic de silenciar informació en un ens públic que hauria de dur la transparència per bandera, una vulneració de drets fonamentals recollits en el nostre ordenament jurídic, i, en fi, una cacicada inconscient de la qual encara no coneixen les conseqüències que pot implicar-los.
És d'absoluta vergonya que un ens públic tinga comportaments d'esclavista cotoner.

Exigim l'arxiu i l'anul·lació immediata de l'expedient disciplinari per no haver-hi causa. De procedir immediatament amb la nul·litat d'aquest expedient potser ens prenem això com un error, greu, un error greu, però cal reconéixer a qui rectifica.

Advertim que en la defensa dels drets dels treballadors, en aquest cas el dret a la informació, no estalviarem cap via que, dins de la legalitat, siga vàlida per a aquesta defensa, inclosa la via penal.

Ací no s'està produint una “difusió il·lícita de documents de caràcter confidencial”; el que s’està produint és una persecució sindical, una vulneració de drets fonamentals i una pretensió d'obscurantisme esclavista.