Sector públic

La consellera de VOX va liquidar els observatoris forestals contra incendis el mateix dia del seu cessament.

En data 11 de juliol de 2024, l'exconsellera de Justícia i interior per VOX del Govern Valencià, Elisa Núñez, va signar una resolució per la qual s'aprovava el Programa de Vigilància Preventiva contra Incendis Forestals de la Comunitat Valenciana

10 / 09 / 2024 | Intersindical Valenciana-STAS Gva

En data 11 de juliol de 2024, l'exconsellera de Justícia i interior per VOX del Govern Valencià, Elisa Núñez, va signar una resolució per la qual s'aprovava el Programa de Vigilància Preventiva contra Incendis Forestals de la Comunitat Valenciana, que regirà durant els pròxims anys, amb vigència il·limitada segons la resolució, la distribució de mitjans, recursos, i zones de vigilància en la lluita contra els incendis forestals dins de l'àmbit de la prevenció.

Següent enllaç

Curiosament i exactament el mateix dia, 11 de juliol de 2024, s'anunciava el cessament de la consellera després de trencar el govern del PP amb Vox.

Podem dir que la consellera "va morir matant", almenys quant a la resolució que va signar respecte a la prevenció d'incendis forestals, en eliminar de l'ANNEX V, "Distribució de Recursos" del citat Programa de Vigilància Preventiva contra Incendis Forestals, adjunt 2, tots els observatoris forestals de la Comunitat Valenciana, de tal manera que en els següents encàrrecs del pla de prevenció d'incendis a VAERSA, o a l'entitat que fora, no hi hauria obligació de contractar els observatoris forestals.

Aquesta resolució va ser publicada "amb agostidad" (arterament?) en el DOGV de 6 d'agost de 2024.

Els observatoris forestals, la qual cosa en l'imaginari popular són les torretes de vigilància en els pics de les muntanyes, funcionen a la Comunitat Valenciana i en pràcticament tothom des de temps indefinit. Per la seua ubicació i la seua facilitat per a la detecció d'incendis i les comunicacions, solen liderar les estadístiques de detecció precoç d'incendis. És un treball aspre per a aquelles persones que no tinguen vocació, en soledat, amb accessos difícils, exposat a fred i calor extrems. És un treball de persones que ens hem deixat una part de la nostra vida, alguns quasi tota la seua vida laboral, aportant a la societat la nostra labor.

Malgrat que en el document, de manera succinta, de gairell, alguna vegada es nomena els observatoris forestals, en el decisiu, en la distribució de recursos, han sigut eliminats.
En aquesta distribució de recursos del programa que regirà els recursos contra els incendis forestals, prenent com a exemple la Zona 1 (Rincón d'Ademús), trobem que en els recursos bàsics de prevenció desapareixen els observatoris forestals:


Mantenint-se unitats de vigilància, agents, i brigades. Aquesta pauta es manté en totes les demarcacions, absolutament tots els observatoris forestals han desaparegut de la programació.

Un error d'aquest calibre en el programa que regirà d'ara en avant els recursos contra incendis forestals, ens resulta difícil de creure. Un error d'aquest calibre el mateix dia que la consellera de VOX va ser destituïda ens resulta encara més difícil de creure.

Creiem que va haver-hi una intencionalitat per part de VOX, que sembla que el PP assumeix al no haver-la corregit.

Des d'Intersindical valenciana exigim al govern del PP, a l'actual consellera Salomé Pradas i al president Mazón, que clarament es definisquen sobre si acabaran amb els observatoris d'incendis forestals, deixant al carrer a més de 200 professionals, tancant 70 observatoris forestals i posant en reg les nostres muntanyes. Exigim que es pronuncien amb claredat, que aclarisquen si això va ser obra de VOX o si comparteixen aquesta directriu, per a actuar en conseqüència.



Programa_vigilancia_preventiva.pdf







En fecha 11 de julio de 2024, la exconsellera de Justicia e interior por VOX del Gobierno Valenciano, Elisa Núñez, firmó una resolución por la cual se aprobaba el Programa de Vigilancia Preventiva contra Incendios Forestales de la Comunidad Valenciana, que regirá durante los próximos años, con vigencia ilimitada según la resolución, la distribución de medios, recursos, y zonas de vigilancia en la lucha contra los incendios forestales dentro del ámbito de la prevención.

Siguiente enlace

Curiosamente y exactamente el mismo día, 11 de julio de 2024, se anunciaba el cese de la consellera tras romper el gobierno del PP con Vox.

Podemos decir que la consellera "murió matando", al menos en cuanto a la resolución que firmó respecto a la prevención de incendios forestales, al eliminar del ANEXO V, "Distribución de Recursos" del citado Programa de Vigilancia Preventiva contra Incendios Forestales, adjunto 2, todos los observatorios forestales de la Comunidad Valenciana, de tal manera que en los siguientes encargos del plan de prevención de incendios a VAERSA, o a la entidad que fuese, no habría obligación de contratar a los observatorios forestales.

Esta resolución fue publicada "con agostidad" (¿alevosamente?) en el DOGV de 6 de agosto de 2024.

Los observatorios forestales, lo que en el imaginario popular son las torretas de vigilancia en los picos de las montañas, funcionan en la Comunidad Valenciana y en prácticamente todo el mundo desde tiempo indefinido. Por su ubicación y su facilidad para la detección de incendios y las comunicaciones, suelen liderar las estadísticas de detección temprana de incendios. Es un trabajo áspero para aquellas personas que no tengan vocación, en soledad, con accesos difíciles, expuesto a frío y calor extremos. Es un trabajo de personas que nos hemos dejado una parte de nuestra vida, algunos casi toda su vida laboral, aportando a la sociedad nuestra labor.

Pese a que en el documento, de forma somera, de soslayo, alguna vez se nombra a los observatorios forestales, en lo decisivo, en la distribución de recursos, han sido eliminados.
En esta distribución de recursos del programa que va a regir los recursos contra los incendios forestales, tomando como ejemplo la Zona 1 (Rincón de Ademuz), encontramos que en los recursos básicos de prevención desaparecen los observatorios forestales:


Manteniéndose unidades de vigilancia, agentes, y brigadas. Esta pauta se mantiene en todas las demarcaciones, absolutamente todos los observatorios forestales han desaparecido de la programación.

Un error de este calibre en el programa que regirá en adelante los recursos contra incendios forestales, nos resulta difícil de creer. Un error de este calibre el mismo día que la consellera de VOX fue cesada nos resulta aún más difícil de creer.

Creemos que hubo una intencionalidad por parte de VOX, que parece que el PP asume al no haberla corregido.

Desde Intersindical valenciana exigimos al gobierno del PP, a la actual consellera Salomé Pradas y al president Mazón, que claramente se definan sobre si van a acabar con los observatorios de incendios forestales, dejando en la calle a más de 200 profesionales, cerrando 70 observatorios forestales y poniendo en riego nuestros montes. Exigimos que se pronuncien con claridad, que aclaren si esto fue obra de VOX o si comparten esta directriz, para actuar en consecuencia.

Programa_vigilancia_preventiva.pdf