L’última mesa sectorial ja ha fet un mes, i ara què?

El passat 17 de maig es va celebrar mesa sectorial de Funció Pública, en la que es va aprovar la funcionarització, el decret de teletreball i la publicació de les RLT’s. [url=http://stasweb.intersindical.org/noticies/article/mesa_sectorial_de_funcio_publica_funcionaritzacio_rlts_teletreball_i_algune]http://stasweb.intersindical.org/noticies/article/mesa_sectorial_de_funcio_publica_funcionaritzacio_rlts_teletreball_i_algune[/url]. No sabem res del decret de selecció, provisió i carrera administrativa, ni de la negociació de la OPE 2016, la modificació del decret de carrera professional, ni de l'horari d'estiu. Mentrestant, ens convoquen a meses tècniques, com la de personal educador i fisioterapeuta i la mesa del personal conductor

19 / 06 / 2016 | Intersindical


No sabem res del decret de selecció, provisió i carrera administrativa, ni de la negociació de la OPE 2016, la modificació del decret de carrera professional, ni de l'horari d'estiu.

Ja tenim l’acord de legislatura, i ara toca complir-lo. Però l'acord és de mesa general, i algunes reivindicacions no es van incorporar peruqè, ens dèien, "eren assumptes sectorials". La manca d’aprovació del decret de selecció provoca que no es puguen convocar els concursos de trasllats, una de les principals causes de frustració del personal i que ocasiona greus problemes de gestió en les conselleries. La negociació de la OPE 2016 ha d’estar tancada en el primer semestre de l’any i solament queden dues setmanes. Ho aconseguirem?
Mesa tècnica d’educació
Dimarts 14 de juny de 2016 es va reunir per primera i última vegada el grup de treball que, en compliment d’un acord de la Mesa Tècnica d’Educació de passat 31 de maig, havia d’abordar l’estudi del perfil funcional del Personal Educador d’Educació Especial.
Cal remarcar que en tractar-se d’un grup de treball, i no cap fòrum de negociació, tan sols esperàvem la participació de personal especialista tot i que, en arribar el moment, la negociació s’hauria de produir en l’àmbit de la Mesa Tècnica.
La primera sorpresa, doncs, va ser la presència del Director General de Centres i Personal Docent que ens va explicar ras i curt que venia a cobrar el peatge compromès en l’anterior mesa tècnica. Tot just per això, abans de començar, volia que les tres organitzacions sindicals que havien manifestat la seua disposició a signar les instruccions complementàries explicaren perquè no ho havien fet encara i si anaven a complir eixe compromís.
No tenim res a explicar d’aquest primer torn de paraules perquè considerem que s’explica tot sol als comunicats emesos per les diferents organitzacions sindicals. Malgrat, però, respecte als fets més notoris d’aquest primer acte de vodevil cal destacar la unitat d’acció contra Intersindical Valenciana, i a més a favor de l’empresa, així com la curiosa coincidència que tot just les dues organitzacions que han consultat les treballadores i treballadors respecte a la proposta de l’administració s’hagen negat a signar-la; Tanmateix, totes, llevat d’Intersindical Valenciana, valoren positivament la proposta de l’administració, algunes amb matisos i altres com un guany espectacular amb el qual aconseguim el 90% de les reivindicacions plantejades.
Pel que fa a la intervenció d’Intersindical Valenciana, coneixedors com som de la maduresa i capacitat de les nostres companyes i companys per a comprendre, analitzar i extraure conclusions d’un document de dos fulls, ens refermem en el compromís adquirit de vincular la nostra signatura a la voluntat manifestada per les treballadores i treballadors en les diferents consultes convocades específicament al respecte a les quals, quasi el 89% de les 315 votacions enregistrades es va mostrar en contra de la nostra adhesió. I, a més, expliquem que, en compliment d’aquest compromís, ja havíem comunicat formalment l’administració la nostra postura mitjançant correu electrònic de data 13 de juny.
A més a més, ens disculpem per haver ajornat tant la nostra resposta, però aquest termini ha estat determinat pel fet d’haver endarrerit tot el possible la convocatòria de les assemblees amb l’esperança i el desig de rebre resposta als correus enviats a totes les organitzacions sindicals per a organitzar i convocar aquestes assemblees de manera conjunta i unitària.
A la insistència del Director General a rebre una resposta ferma de cadascuna de les organitzacions, s'hi suma, sorprenentment, l’exigència d’una d’aquestes a reclamar una resposta per a saber si en no aprovar les instruccions, cal tornar al punt de partida de les instruccions de 23 de juny de 2014, suspendre la negociació de les funcions i esperar una nova convocatòria a l’inici de curs.
Aquest nou escenari, malgrat cimentar-se en un argumentari absurd, obté l’acceptació immediata de l’administració i, paradoxalment, no rep contestació de cap sindicat llevat d’Intersindical Valenciana.
Així, sol·licitem un últim torn de paraula per a insistir a desvincular el treball sobre les funcions de la negociació sobre la distribució de jornada, explicant, una vegada més, que resulta més operatiu, i fins i tot més coherent, delimitar les funcions a realitzar i posteriorment veure la distribució de jornada més eficient per a poder desenvolupar-les.
A més a més, tornem a defensar que aquesta Mesa Tècnica va nàixer amb l'objectiu, determinat al corresponent decret, d'abordar la classificació i funcions d’aquests col·lectius laborals. A hores d’ara, tres anys després, no es sobrer recordar tant a l'administració com a les organitzacions sindicals que ni tan sols hem iniciat els treballs encomanats pel decret.
La resposta de l’administració consisteix a argumentar que en ajornar-ho per a curs vinent ho podrem fer com cal, aportar documentació i fins i tot abordar una comparativa amb altres territoris de l’estat espanyol. No podem dissimular l’estupefacció davant aquesta afirmació perquè implícitament suposa acceptar que ara no ho anàvem a fer com cal.
Potser per això, l’únic document i l’única proposta de què tothom va disposar amb anterioritat a la data de la reunió va ser el document amb les propostes d’Intersindical Valenciana (cal reconèixer que abans de començar ens repartiren en mà una proposta de CCOO). I potser per això, una vegada més, en aquest nou punt final d'una negociació eterna, es torna a produir una total unitat d’acció en acceptar sense cap objecció que l’empresa ens “castigue” i no negocie les funcions per haver-nos negat a signar-li un xec en blanc sobre la jornada.

Mesa de personal conductor
En aquesta, celebrada hui 16 de juny, s’ha establit un primer contacte per tal d’establir els temes a tractar, que per part de l’Administració han estat la classificació i funcions; les retribucions bàsiques i complementàries; les hores extraordinàries; la formació; la uniformitat; l’assignació de servicis i la borsa de treball. Els sindicats hem manifestat la necessitat que les condicions de treball, seguretat i retribucions siguen millorades i homogeneïtzades. Pel que fa al parc automobilístic, l’Administració ja ha elaborat un esborrany de pla de renovació d’acord a l’anàlisi de l’antiguitat, el quilometratge i les condiciones dels vehicles.
Aquesta mesa tècnica continuarà en juliol, ja amb un document de treball i on es podrà fer propostes més concretes per part dels sindicats.