Mesa Sectorial: Anorgàsmia procedimental versus “negotiatio interrupta”

L’hegemonia popular que hem patit de manera endèmica al País Valencià durant dècades ens ha deixat com a efecte secundari una afecció crònica a la dermo-política, potser també al dermo-sindicalisme, l’únic element positiu dels quals, si més no per com són d’esperpèntiques les seues actuacions, és considerar-los com una reivindicació permanent de Valle Inclán.

20 / 12 / 2017 | Intersindical oferta pública d'ocupació 2017 mesa sectorial condicions de treball


Tan sols aquesta etiologia pot explicar una patologia que, una vegada més, ens ha portat a jugar amb l’estabilitat laboral i amb les vides de les nostres companyes i companys tot just en els minuts del fem del partit que havíem de jugar aquest any que estem a punt d’acomiadar.
Així, passat 15 de desembre, en mesa tècnica, iniciàrem una cursa contra el rellotge per a encaixar en el termini de poc més d’una setmana, un procediment de negociació exprés per a arribar a temps d’aprovar l’OPO 2017. I això, davant la possibilitat de deixar perdre uns llocs de treball imprescindibles, ho havíem de fer amb els ulls tancats davant el fet que una vegada més, en no haver determinat prèviament els criteris, començàvem la casa per la teulada.
Tot i no assumir de cap manera la responsabilitat que la irresponsabilitat de l’administració vol assignar a la representació sindical en voler fer-nos co-particeps de la possible pèrdua de llocs de treball, ens hem de felicitar perquè, afortunadament, l’Oferta Pública d’Ocupació 2017 s’ha salvat en l’últim minut... Això és tot, i gràcies.
L’acte central d’aquest vodevil, amb una segona part anunciada i suspesa per sorpresa, si més no per a aquesta organització sindical, i sense donar cap resposta ni explicació, es va representar passat 18 de desembre, en Mesa Sectorial de Negociació, amb els següents assumptes en l’ordre del dia:

1. Projecte de Decret del Consell, pel qual s'aprova l'oferta d'ocupació pública de 2017, per al personal de l'administració de la Generalitat. A l’acord de legislatura de 9 de juny de 2016 es deia, pel que fa a les ofertes que “La Generalitat proposarà, negociarà i publicarà en el primer semestre de 2016 i en el primer trimestre de 2017, 2018 i 2019 ofertes d’ocupació pública en els diferents sectors”. És cert que el govern d’Espanya ha introduït un model nou des dels pressupostos generals de l’Estat per a 2017, on mantenia la taxa de reposició, però a canvi introduïa unes taxes addicionals que permetien la convocatòria per a l’estabilització de l’ocupació temporal durant els exercicis de 2017,2018 i 2019, fins a reduir-la un 90% i convocar els llocs als que es refereix la D.T. 4ª de l’EBEP. Aquestes previsions es van assumir pel govern valencià mitjançant Decret Llei 2/2017, de 14 de juliol.
Aquest model centralitzador ha portat a una paràlisi de la negociació al si de l’administració de la Generalitat, perquè esperant posar-se d’acord en Madrid amb l’Estat i la resta de comunitats autònomes, ens hem vist que arriba cap d’any i tenim una Oferta Pública d’Ocupació de la qual solament podem parlar dels llocs que s’oferiran Els teniu en el document que es van entregar en la reunió, i sobre el que es van fer algunes modificacions d’última hora.
Intersindical Valenciana va presentar un escrit demanant la convocatòria de llocs de personal educador d’educació especial i dels processos per a la pujada al grup B del personal d’educació infantil i el personal delineant. L’administració ha estat receptiva a la nostra petició, ja que ha inclòs dins l’OPO llocs de personal d’educació especial, i ha confirmat que durant el primer trimestre de 2018 convocarà els processos específics per pujar al grup B.

2. Proposta d'Acord de la Mesa Sectorial de Funció Pública per al desenvolupament d'un pla d'estabilitat en l'ocupació pública 2017-2019. Si necessari és el Decret de l’OPO, no és menys important aquesta proposta. El document que vam trobar-nos per a la mesa tècnica de divendres 15 era tan escàs de concreció que vam demanar la seua retirada de la mesa sectorial i l’obertura d’un termini d’al·legacions fins cap d’any. A la reunió de la Mesa Sectorial no es va retirar el punt, i després d’una situació estrambòtica, es va decidir suspendre el punt fins a una propera reunió el dia 20. Finalment, l’Administració va tornar al que es va proposar el dia quinze, és a dir, obrir un temps perquè es puguen presentar al·legacions. Ací teniu el document, i com veieu,manca de concreció. I sobretot, no va més enllà del que marca l’estat. L’oposició val un 60% i el concurs un 40%, però no diu com s’establirà aquest percentatge, ni quan valdrà l’experiència en el lloc o en l’administració, o en altres administracions. Pel que fa al contingut de la fase d’oposició tampoc sabem res, ni com seran els exàmens, ni si volen llevar parts ni res. Amb tanta incertesa, el més adient és treballar perquè el personal que hi treballa, tant de carrera o fix com interí puga tindre les màximes oportunitats de promoció o d’assolir el seu lloc de treball. Esperem les vostres aportacions.

3. Resolució, de la Direcció General de Funció Pública, per la qual s'aprova el Pla anual d'avaluació per a l'ascens en el sistema de carrera professional horitzontal l'any 2018. Es tracta d’una resolució que és idèntica a la de 2017. Per a l’any següent, es té l’intenció de modificar l’ordre d’avaluació perquè es valoren altres aspectes. Intersindical Valenciana ha presentat un document demanant que els cursos del CEFIRE i de l’EVES també compten per a la progressió en la carrera professional, tenint en compte que el personal educador, tant de la Conselleria d’Educació, com els de l’Institut Politècnic Marítim Pesquer normalment es formen a través dels CEFIRES i el personal sanitari de la VIPI ho fan a través de l’EVES. L’Administració ens ha contestat que ja es compten des de l’any passat, així que és important que comproveu els cursos que heu fet perquè no tingueu problemes despres.

4. Projecte de Decret del Consell, pel qual es regula la borsa de treball temporal de personal expert docent de caràcter temporal i s'aproven les bases del procediment de selecció i nomenament per a la realització d'accions formatives en la programació de la qual, gestió i/o control participe el Servei Valencià d'Ocupació i Formació. Aquest decret ho vam treballar des de desembre de 2016, i per tant, no es pot dir que no haja estat treballat. De fet, va passar per Mesa Sectorial en maig, però l’informe del Consell Jurídic Consultiu (CJC) va obligar a tornar a portar-lo. Intersindical Valenciana ja va dir des de l’inici que aquest era un model innecessari perquè hi ha un model general, el de l’ordre de borses de 17 de gener de 2006. Pel que fa al document, hem defensat que l’experiència docent fora millor puntuada que l’experiència laboral. Tot i això, ara esperem que els cursos de formació es puguen donar, i sobretot, que el personal expert puga tindre unes millors condicions de treball.

5. Circular, de la Direcció General de Funció Pública, per la qual s'establix el període de gaudi dels dies de vacacions i assumptes propis, corresponents a l'any 2017. Els dies addicionals de vacacions i assumptes propis corresponents a l’any 2017 es podran gaudir fins al 28 de febrer de 2018. Seria més senzill si estiguera en la norma, i no esperar a que cada any es faça la circular, sobretot perquè el personal puga organitzar-se. L’Administració s’ha compromès a negociar una nova norma de condicions de treball a partir de gener de 2018. Veurem. Accedeix a la circular

6. Precs i preguntes. Les preguntes han estat relacionades al que tothom està pendent: carrera professional de personal interí; nova ordre de borses; nova llei de funció pública, quan cobrarà la carrera professional el personal que ha promocionat; quan es faran els concursos de trasllats, etc., i la resposta per a quasi tot és que s’està estudiant, i en gener començarem a negociar. De nou, tot es porta a un altre moment posterior. Sabem de les penúries d’efectius en la Direcció General de Funció Pública, però no podem ser còmplices de l’atonia negociadora. No podem passar una altra legislatura sense els canvis que necessita el poble valencià.

Ara per ara, l’única cosa certa és que respecte a l’ocupació pública en aquesta legislatura tot està encara per fer i que tot és possible. De fet, contra tot i contra tots, ara mateix, en establir diferents dinàmiques d’accés –lliure, estabilitat, promoció interna, diversitat funcional- tot i que encara s’ha de concretar, l’OPO 2017 estableix un accés diferenciat que Intersindical Valenciana porta defensant des de fa quasi trenta anys.
Benvingud@s i gràcies

Podeu veure els documents presentats a la Mesa a l'enllaç de baix





Descarrega't el document adjunt