Personal Educador d’Educació Infantil: Aquesta borsa és una estafa!

Fins a proper 20 de maig, hi ha obert el termini d’una convocatòria dissenyada com un autèntic exercici de funambulisme administratiu que, tot i transitar pel llindar fosc de la legalitat, s’allunya de qualsevol paràmetre moral acceptable, per la qual cosa, per a Intersindical Valenciana, aquesta borsa és una estafa.

13 / 05 / 2019 | Intersindical personal educador infantil ocupació temporal funció pública eleccions2019 convocatòria borsa


Per molt que la literalitat de la Resolució vulga maquillar-ho, obrir una actualització de mèrits d’una convocatòria de l’any 2011 en la qual ha de participar tot el personal interí que ara mateix està ocupant llocs d’educador@ d’educació infantil i, a més, es permet la incorporació de qualsevol persona que dispose del requisit de titulació, es mire com es mire, no és altra cosa que la convocatòria d’una borsa lliure.

L’estrambòtica peculiaritat d’aquest híbrid normatiu és que la baremació s’ha de fer amb els criteris d’una norma ja derogada i amb una nomenclatura inaplicable a les acreditacions actuals dels mèrits al·legats. La gestió, però, s’ha de fer amb una norma diferent: L’actual ordre de borses.

Tanmateix, aquesta filigrana procedimental no va a evitar que, des del primer moment, siga necessari un intens treball d’interpretació i consens per a decidir en quina de les certificacions anteriors s’han de puntuar els actuals nivells del Marc Europeu Comú de referència per a les llengües, per posar un exemple, i molt menys que el personal participant vaja perdent puntuació en eixe trànsit.

Una vegada més, s’insisteix a prioritzar la gestió administrativa per sobre les treballadores i treballadors. El cas més emblemàtic d’aquesta dinàmica de posar els problemes de gestió per davant les persones el trobem amb les companyes i companys integrants d’aquesta borsa que acceptaren un lloc d’educador d’educació especial perquè la borsa corresponent va estar buida durant anys. Aquest desactivació automàtica, en aplicació d’un criteri inventat “ad hoc” quan es va consolidar aquesta migració massiva i que ha mantingut a moltes treballadores atrapades en llocs amb mitja jornada i mig salari i sense cap expectativa d’escapar d’eixa trampa.

Durant tots eixos anys, Intersindical Valenciana ha exigit reiteradament, i formal, la reactivació d’eixe personal en la seua borsa d’origen per a posar fi a un criteri del tot arbitrari i , que no sols no s’havia aplicat en eixa borsa mai abans, sinó que tampoc no s’aplica en cap altra.

Ara, de bell nou, per a resoldre el greu problema que l’administració ha creat tota sola en haver portat la borsa a una desertificació induïda, quan ja sumem molts mesos sense poder substituir cap vacant, ni incapacitat temporal, ni reducció de jornada, atendran l’exigència del sindicat i aquestes companyes i companys tornaran la borsa de la qual mai no se’ls hauria d’haver desactivat; ho faran, però, de la pitjor manera possible.

Perquè en no haver-ho fet quan tocava, ara, tancant el cercle del maltractament, aquestes persones que en resposta a una necessitat urgent de l’administració han passat anys prestant un servei educatiu essencial, recuperen la situació que mai no haurien d’haver perdut però amb una meritació experiencial fortament devaluada.

Trista i dissortadament, aquesta desfeta llargament anunciada és fruit de la incapacitat i falta de coratge de l’administració per a resoldre una situació de precarietat laboral, amb una component de discriminació de gènere, enquistada en el col·lectiu laboral més feminitzat de tota la plantilla al servei de l’Administració del Consell.

El resum no pot ser més desolador i pervers, puix l’incompliment per part de l’administració dels acords signats en Mesa Sectorial de Negociació de la Funció Pública, i referendats pel Consell, sobre la reclassificació al cos B del personal educador d’infantil i especial i tot i existir una dotació econòmica dels fons addicionals de l’any 2018 per a fer-ho, ens ha portat a aquesta convocatòria d’una borsa lliure, però per la porta falsa d’una convocatòria de fa vuit anys per a poder continuar exigint un requisit de titulació superior al que després va a reconèixer i retribuir en la classificació d’aquests llocs de treball. O el que és el mateix, han habilitat un instrument que transita per l’extraradi de la legalitat, per a continuar explotant aquestes treballadores i treballadors.

Mentre els nostres serveis jurídics continuen bocabadats analitzant aquesta innovadora i creativa convocatòria per a veure possibles actuacions, no ens queda altra que informar i ajudar el personal a resoldre les nombroses incerteses i interrogants que genera la cumplimentació.

Al document adjunt trobareu un xicotet tutorial per a emplenar els fulls de sol·licitud i autobaremació. Podeu descarregar clicant ací