Personal interí: Consolidació, o neteja ètnica??

Des de poc abans d’acabar l’any, l’Administració ha posat en marxa tota una maquinària normativa amb la qual, sota la insígnia de la consolidació, s’amaga el parany d’una substitució massiva de personal interí. I el primer que cal dir clar i ras és que aquest balafiament sense precedents de recursos humans, despullat de tot el barroquisme argumental, obeeix únicament i exclusiva a una motivació i un objectiu econòmics.

11 / 01 / 2018 | Intersindical personal interí ordre de borses consolidació


Ja no ens alimenten molles,
ja volem el pa sencer.
Vostra raó es va desfent,
la nostra esforça, creixent.

Després d’anys i panys insistint en la necessitat d’una intervenció decidida per a pal·liar la decepció enorme d’un Pla d’Estabilitat que no sols no va estabilitzar res, sinó que va provocar un increment posterior de la temporalitat fins a extrems inimaginables, i del tot insuportables, tot just ara, quan per primera vegada disposem d’una proposta formal de consolidació i un nou marc regulador de les borses d’ocupació temporal, en traduir la neo-llengua en què estan redactats ambdós documents -amb una nomenclatura que no es correspon al marc conceptual que suposadament defineixen- no ens ha quedat altra que plantejar una esmena a la totalitat. És per això que Intersindical ha demanat la retirada del primer document i emplaça l’administració a replantejar radicalment el segon.
Clica ací per a accedir a la Proposta d'Estabilitat.
Tot i que la proposta de consolidació planteja un sistema d’accés diferenciat, el qual sempre s’havia volgut considerar com una reivindicació estrafolària, i fins i tot legalment impossible, d’Intersindical Valenciana, hem de tornar a explicar que és del tot impossible que una convocatòria única amb aquestes característiques puga revertir la situació d’emergència laboral a la qual les successives legislatures del Partit Popular ens han portat d’una manera intencionada i perversa.
Aquest tipus de convocatòries haurien de constituir la dinàmica habitual d’accés a l’ocupació pública, més que res per una qüestió de justícia i equitat, ara mateix, però, amb unes xifres vergonyants i injustificables de temporalitat, calen mesures extraordinàries i, a més, urgents.
Per al sindicat, les convocatòries “històriques” d’ocupació publica, anunciades insistentment, de les quals ni tan sols hem començat a parlar dels criteris, sabedors com som, però, de la restrictiva literalitat amb què l’administració interpreta la interinitat de llarga durada, junt a un recent esborrany d’ordre de borses en la qual s’inverteix per complet la valoració de l’experiència i els serveis prestats a l’administració, no són fruit de l’atzar.
De fet, constitueixen els ingredients bàsics d’una recepta que no té cap altre resultat possible que la substitució d’un personal interí per un altre, potser igualment vulnerable, però econòmicament més rendible. Això si, després d’haver explotat aquestes treballadores i treballadors durant tots els anys en els quals han prestat els seus serveis on, quan i com l’administració ha necessitat i determinat.
Ara, quan bona part d’aquest personal ja s’ha deixat la vida laboral, i la salut, garantint els serveis públics essencials del poble valencià, no estem disposats a consentir que una administració suposadament “progressista”, amb una molt peculiar forma de rescatar persones, aboque les nostres companyes i companys a la cua de l’atur. O, en el cas de les persones majors de 55 anys, amb un excés de currículum i sobre-qualificades professionalment, a l’abocador del mercat laboral, i consegüentment a l’exclusió social.
Clica ací per a accedir a l’esborrany d’Ordre de Borses
D’altra banda, tampoc no podem obviar que aquest nou disseny criterial per a l’accés a les borses d’ocupació minva també les opcions del personal funcionari de carrera respecte a la millora d’ocupació.
Per tot el que hem explicat, Intersindical Valenciana impulsarà i recolzarà totes les iniciatives necessàries per a reconduir el debat cap a una negociació en la qual es respecten els drets i la dignitat de tot el personal públic.