Intersindical Valenciana critica a la Direcció de la Zona 5, per la forma de celebració del 8 març


19 / 03 / 2015 | correus

cartell dones

Intersindical Valenciana critica la iniciativa de la Direcció de la Zona 5 de València de Correus: convidant a les seues empleades a veure la mascletà vestides de falleres, com a commemoració del Dia Internacional de les Dones.

Mitjançant una circular emesa el 27 de febrer, les treballadores de Correus van ser informades de la intenció de l’entitat de celebrar esta data concedint-los permís per a assistir a la mascletà si reunien els requisits de “trabajar en Correos, venir el día 9 de marzo, vestida amb el vestit tradicional de valenciana…” amb motiu d’unir la celebració del 8 de març amb la de les falles.

En esta circular es fa esment de ”la importància que té per a Correus la presència de la dona en la seua plantilla i la promoció de la igualtat…”, una contradicció per la seua forma de commemorar un dia històric de lluita i reivindicació dels drets de les Dones. Un dia que no és per a celebrar, sinó per a commemorar, ja que a tot el món prevalen les desigualtats entre dones i homes.

Intersindical considera que són massa els actes que trivialitzen esta data commemorativa, l’exemple de Correus és un més de l’intent de desprestigiar la capacitació i apoderament de les dones, de la seua lluita en la defensa dels drets. Caldria recordar a l’entitat que en 1910, durant un Congrés Internacional de Dones Socialistes, l’alemanya Clara Zetkin va proposar que s’establira el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona Treballadora, en homenatge a aquelles que van portar les primeres accions de dones treballadores organitzades contra l’explotació capitalista. Segurament la senyora Zetkin no entendria tan festiva i banal forma de celebrar este dia.

Al marge de la banalització d’esta data, trobem en este permís una doble discriminació. D’una banda, els treballadors no tenen permís per a assistir a la mascletá. Per un altre, les dones que vulguen fer-ho han d’anar vestides de falleres. Ni a totes els agrada el vestit, ni estan en disposició de comprar-ho o llogar-ho. Una bona forma de deixar al seu personal gaudir de les festes de falles passaria per donar-li permís a dones i homes per a assistir per igual a les mascletás.

Segons dades de Correus, el passat any un 48% de la seua plantilla eren dones, la majoria en llocs d’administració i carterería. No així en els llocs de la direcció, ocupats majoritàriament per homes. Per a Intersindical, Correus que es declara “pionera en la integració laboral femenina i companyia de referència en la igualtat d’oportunitats”- demostraria el seu interès en la igualtat de gènere facilitant l’accés de les dones a estos llocs i no oferint un permís per a assistir a un acte festiu i amb el condicionant d’anar vestides amb el vestit regional.

Macu Gimeno Mengual
Coordinadora de l’Àrea de la Dona d’Intersindical Valenciana

Intersindical Valenciana critica la iniciativa de la Dirección de la Zona 5 de Valencia de Correos: invitando a sus empleadas a ver la mascletà vestidas de falleras, como conmemoración del Día Internacional de las Mujeres.

Mediante una circular emitida el 27 de febrero, las trabajadoras de Correos fueron informadas de la intención de la entidad de celebrar esta fecha concediéndoles permiso para asistir a la mascletà si reunían los requisitos de “Trabajar en Correos, vino el día 9 de marzo, vestida con el traje tradicional de valenciana ... “con motivo de unir la celebración del 8 de marzo con la de las fallas.

En esta circular se hace mención de “la importancia que tiene para Correos la presencia de la mujer en su plantilla y la promoción de la igualdad ...”, una contradicción por su forma de conmemorar un día histórico de lucha y reivindicación los derechos de las Mujeres. Un día que no es para celebrar, sino para conmemorar, ya que en todo el mundo prevalecen las desigualdades entre mujeres y hombres.

Intersindical considera que son demasiados los actos que trivializan esta fecha conmemorativa, el ejemplo de Correos es uno más del intento de desprestigiar la capacitación y empoderamiento de las mujeres, de su lucha en la defensa de los derechos. Habría que recordar a la entidad que en 1910, durante un Congreso Internacional de Mujeres Socialistas, la alemana Clara Zetkin propuso que se estableciera el 8 de marzo como el Día Internacional de la Mujer Trabajadora, en homenaje a aquellas que llevaron las primeras acciones de mujeres trabajadoras organizadas contra la explotación capitalista. Seguramente la señora Zetkin no entendería tan festiva y banal forma de celebrar este día.

Al margen de la banalización de esta fecha, encontramos en este permiso una doble discriminación. Por un lado, los trabajadores no tienen permiso para asistir a la mascletá. Por otro, las mujeres que quieran hacerlo deben ir vestidas de falleras. Ni todas les gusta el vestido, ni están en disposición de comprarlo o alquilarlo. Una buena forma de dejar a su personal disfrutar de las fiestas de fallas pasaría para darle permiso a mujeres y hombres para asistir por igual a las mascletás.

Según datos de Correos, el pasado año un 48% de su plantilla eran mujeres, la mayoría en puestos de administración y cartera. No así en los puestos de la dirección, ocupados mayoritariamente por hombres. Para Intersindical, Correos que se declara “pionera en la integración laboral femenina y compañía de referencia en la igualdad de oportunidades” - demostraría su interés en la igualdad de género facilitando el acceso de las mujeres a estos puestos y no ofreciendo un permiso para asistir a un acto festivo y con el condicionante de ir vestidas con el traje regional.

Macu Gimeno Mengual
Coordinadora del Área de la Mujer de Intersindical Valenciana

Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Administració i dels Serveis Públics-Intersindical Valenciana de Correus Tel.- 665 637 900 fax 963943725   EMAIL.- .(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)  Plaça Gabriel Miró, 7-3ªplanta ALACANT 03001