Carrera Professional versió 3.0 –actualització per a personal funcionari interí-

Avui, 23 de maig, s’ha celebrat Mesa Técnica de la Mesa Sectorial de Funció Pública per a informar sobre l’execució de la Sentència de 21 de desembre de 2015, dictada per la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, confirmada per la sentència núm. 402/2017, del Tribunal Suprem, respecte a l’aplicació de la carrera professional horitzontal al personal interí.

23 / 05 / 2017 | Intersindical personal interí funció pública carrera professional


El primer que cal dir d’aquesta mesa informativa és que hem eixit de la mateixa amb molts dubtes i una única certesa: La quantitat de persones damnificades per l’aplicació de la carrera professional de 2014 continua augmentant.
El primer col·lectiu damnificat va ser el personal funcionari de carrera que va promocionar, al qual tan sols se li pagarà com toca des de setembre de 2017. I això, sempre que s’aprove abans la modificació del decret de carrera, la versió 2.0, a hores d’ara amb un peu al Rubicó de l’Advocacia, tot i que encara s’ha d’enfrontar al Consell Jurídic Consultiu.
Avui, amb la versió 3.0, s’aborda altra actualització del decret en execució de la sentència que declarava la nul·litat dels articles 1,3,5,7 i 18 , les disposicions addicionals primera i segona i la disposició transitòria primera perquè exclouen al personal funcionari interí amb més de cinc anys d’antiguitat de la possible percepció del complement retributiu de carrera professional. Davant aquest contratemps jurídic, la intenció de la Direcció General de Funció Pública, molt meditada, és ajustar-se fidelment a la literalitat de la sentència per a evitar generar més greuges dels que ja han hagut de reconèixer avui mateix que són del tot inevitables. I és clar, amb aquesta adhesió a la lletra, no toca parlar de l’esperit de la sentència. I molt menys de l’esperit de la Directiva 99/70 de no discriminació al personal interí.
Aquesta nova modificació reconeixerà el dret a la carrera professional horitzontal al personal funcionari de carrera i la percepció del complement retributiu, sense enquadrament el grau de carrera corresponent, al personal funcionari interí de llarga durada, considerant en esta situació a qui ocupe ininterrompudament el mateix número de lloc durant més de cinc anys i es trobara en aquesta situació amb anterioritat a l’1 de gener de 2015.

Els efectes econòmics seran a partir de l’1 de gener de 2015 i, si no falla massa la previsió, el moment per a demanar-ho serà per a finals d’aquest any. Això si, tan sols es cobrarà en portar cinc anys sense cap interrupció en el mateix lloc de treball, i tot i que no es produirà una progressió en el grau de carrera si s’incrementarà la complementació retributiva d’acord amb els anys de permanència i els requisits establerts.
Què passa amb el personal que ha estat nomenat amb posterioritat?
I amb el personal funcionari de carrera que haja pres possessió després de l’u de gener de 2015?
I el personal que haja estat en altres llocs de treball, o fent substitucions durant dècades, com és el cas de la conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en la qual molta gent va canviant constantment de número de lloc de treball com si disposaren d’una ordre de borses pròpia?
I el personal en falsa millora en el seu moment i que ara, en regularitzar la situació, es trobe en millora d’ocupació, o simplement com a personal funcionari de carrera en el seu grup?
Doncs és ben senzill, aquesta actualització no és per a ells i, per això, no cobraran res.
De ben segur que hi ha moltes més situacions diferents i moltes ferides que tornaran a sagnar, perquè aquesta dinàmica de posar tiretes per a embenar veritables amputacions no resol res i tard o d’hora s’haurà d’acceptar que cal una solució integral amb la qual tothom trobe reconegut d’una manera justa i equitativa tot el temps que haja prestat serveis en la Generalitat Valenciana. Això serà, però, amb la versió 4.0, encara així, mentre arriba, bona part del personal es veurà condemnat a un calvari judicial en el qual romandran atrapat durant un bon grapat d’anys.
Com a conclusió, davant la realitat d’un decret que veurà tres modificacions en un any, no ens queda altra que donar l’enhorabona tots els qui han argumentat reiteradament que van donar el seu suport a la norma per a obrir la possibilitat de canviar-la, perquè ho han aconseguit. I tant que ho han fet
Per acabar un par de cosetes. La versió 2.0 ja hem dit que es retarda, i per tant, ja veurem quan comencem amb els concursos de trasllats. Sort que l’Advocacia ha tirat una maneta, (ironia) i encara s’està pensant l’ordre de barem de concursos.
Ja ens hem cruspit mitja legislatura i sembla que no ens hem mogut del dia de la marmota.