La policia impedeix els periodistes l’exercici de la llibertat d’informació

La Unió de Periodistes Valencians denúncia i rebutja públicament la vergonyosa imatge del Cos Nacional de Policia contra l’exercici de la llibertat d'informació

31 / 05 / 2013 | Intersindical unió de periodistes valencians llibertat d'expressió cos nacional de policia


València a 29 de maig de 2013.- Els fets han ocorregut este matí, al voltant de les 10 hores, a les oficines que la promotora Gesfesa té al número 6 del carrer Pizarro, en ple centre de la ciutat de València, quan un home després de discutir amb els empleats, s'ha ruixat d'un líquid que semblava inflamable i ha amenaçat amb pegar-se foc.
Les forces policials que no poden impedir als professionals de la informació prendre imatges d'un fet noticiós
Els agents que han acudit després de l'avís han mostrat la seua pitjor cara. Han impedit el treball dels gràfics amb molt males maneres, els superiors (si ho són perquè ni tan sols han volgut identificar-se) s'han mostrat arrogants i mal educats amb els periodistes. S'ha donat el cas que mentre al·ludien a un presumpte cordó policial i a raons de seguretat, els vianants caminaven plàcidament entre els policies que empenyien als periodistes al crit de "perquè ho dic jo".

Una vegada s'han retirat els agents i s'han emportat l'home en ambulància, un portaveu policial ha intentat fer de mediador en el conflicte que s'havia generat entre els professionals de la informació i els cossos de seguretat nacional. El portaveu policial ha demanat als periodistes que intentaren identificar, en la mesura dels possible, els policies. Els fotoperiodistes en eixe moment li han mostrat imatges d'alguns dels agents implicats.

Després de 37 anys de democràcia, hauria de ser innecessari recordar a les forces policials que no poden impedir als professionals de la informació prendre imatges d'un fet noticiós i molt menys tractar-los amb menyspreu quan estan exercint el seu dret a informar. La Unió de Periodistes Valencians ha sol·licitat una reunió urgent amb la Delegada del Govern a València, Paula Sánchez de León, per demanar-li que actuacions com estes no es tornen a repetir.

La Unió de Periodistes Valencians és l'organització professional majoritària a la Comunitat Valenciana. Representa i reuneix els periodistes valencians davant la Federación de Asociaciones de la Prensa de España (FAPE) i està integrada a la Federació Internacional de Periodistes (FIP )