El black friday en ocupació pública arriba a la Mesa Sectorial

Avui, 28 de novembre, en els minuts del fem de la legislatura, l'administració ens ha sorprès amb dues convocatòries de negociació consecutives: Mesa Sectorial i Mesa General, en les quals, en completar el mapa de ruta que dibuixen les propostes d'ambdues, ha exhibit sense cap pudor una concepció territorial colonialista, un menyspreu inadmisible pels drets lingüístics del poble valencià i una falta de respecte inacceptable pel personal que s'ha erigit com l'última trinxera en la defensa dels serveis públics durant els anys en què totes i tots hem hagut de patir els efectes i les conseqüències de la dècada prodigiosa de la corrupció.

29 / 11 / 2018 | Intersindical pla d'estabilitat oferta pública d'ocupació ocupació publica mesa sectorial decret opo 2018


"Perque ... Ja no ens alimenten molles,
ja volem el pa sencer"

Pel que fa a la Sectorial, el black friday en l'accés a l'ocupació pública ofereix llocs de treball d'ocasió, cronogrames amb terminis d'execució de conte de fades, i la possibilitat d'una substitució massiva de personal amb massa anys, massa experiència i compromís i ben poca salut -en ocasions perquè l'han anat perdent durant anys de servei- per un altre sense estrenar i, fins i tot dopat, amb unes novetoses beques per a preparar oposicions, per aquesta administració que s'ompli la boca parlant d'igualtat .

El Pla d’Estabilitat es mou, ara cal veure si servirà per a que el personal que hi treballa ací consolide el seu lloc de treball o tan sols serveix per a què la temporalitat canvie de barri
En la mesa sectorial del passat 3 d’octubre es va arribar de manera unànime a l’acord per al desenvolupament de les ofertes d’ocupació pública i el Pla d’estabilitat en l’ocupació pública 2017-2020 i avui s’ha portat a la mesa el projecte de decret per a l’OPO de 2018.

La distribució suposa 1450 places corresponen al torn lliure i 967 al torn de promoció interna, amb la particularitat que totes les que resulten desertes després de cadascun dels processos selectius de promoció interna podran acumular-se a la corresponent convocatòria de torn lliure.

Podeu accedir a la distribució la teniu en el document adjunt. Descarrega clicant ací

Per a INTERSINDICAL VALENCIANA aquest decret i la distribució de les places és una conseqüència lògica del pla d’estabilitat, mesura importada a la nostra administració fruït d’acords presos en Madrid i reflectits en les lleis de pressupostos de l’Estat i de la Generalitat de 2017 i 2018. Les condicions de quines places s’han de contar son molt tassades i deixen poc marge per a tindre un disseny propi de les necessitats de l’administració de la Generalitat, ja que l’Estat ha decidit com s'ha de fer. Doncs bé, mentre que no hi haja un marc de negociació veritablement valencià ens tindrem que adaptar al marc del govern espanyol.

Per a exemplificar els efectes i les conseqüències d'aquesta dinàmica de subordinació a interessos que ens són aliens, ens centrarem en dues categories molt concretes: C1-04, Especialistes en Educació Infantil, i C1-05 Especialistes en Delineació. En la Mesa d'avui, INTERSINDICAL VALENCIANA ha recordat que des de la publicació de l’actual llei de funció pública, en 2010, ja es preveia que aquest dos cossos s'havien de reclassificar al grup B pel fet que el requisit de titulació exigit i acreditat per a accedir a aquests llocs de treball, des de l'any 1991 en el cas d'infantil, es correspon a eixe grup.

Avui trobem que aquest cossos tornen a ser convocats en el subgrup C1. Davant aquesta incoherència que ja no podem considerar heretada sinó de collita pròpia, la qual pot esdevindre una excusa provocada per a ajornar novament una situació de transitorietat que porta camí de sobreviure la llei que la va generar, INTERSINDICAL VALENCIANA no pot consentir que convoquen amb un requisit que tan sols s'argumenta com a filtre selectiu però que no es va a correspondre amb la classificació i la retribució del personal. I no ho podem fer perquè no és honest i acceptar-ho ens fa còmplices de perpetuar una situació d'explotació que hem criticat sistemàticament, tant en la patronal pública com en la privada. No volem que la necessària promoció al grup B es veia ajornada una altra vegada.

I el mateix exigim per al personal educador d'educació especial, que s'han guanyat acordar eixa reclassificació, la qual ja hauria d'estar en procés, després d'anys de sacrificis i lluita continuada. INTERSINDICAL VALENCIANA els ha fet costat en eixa lluita durant tots aquest anys i ara, exigim el compliment del que es va acordar en els pactes signats a juliol, perquè l'incompliment que suposa el que s'ha negociat avui en la sectorial les treballadores i treballadors no s’ho mereixen ni nosaltres podem emparar-ho.

Pel que fa al desenvolupament d’aquesta OPO hui no s’ha dit res. En les meses tècniques prèvies se’ns ha donat cronogrames voluntariosos però poc realistes, mitjançant els quals es pensa que en sis o nou mesos les convocatòries es completen i les persones que aproven ja estaran en els seus llocs de treball. L’experiència no ens fa ser molt optimistes sobre aquests calendaris. En acceptar, però, que eixa és la cronologia desitjable per a desenvolupar les ofertes d'ocupació, exigim l'administració un acord formal per a marcar un calendari idèntic per a totes les ofertes d'ocupació. I tots els anys, per a evitar les situacions habituals de terminis entre 2 i 4 anys per a completar el procés.

Tot i això, els dubtes van més enllà, perquè entenem que serà en la comissió de seguiment de l’acord on es parle dels aspectes més principals del pla d’estabilitat como són, entre d’altres l’abast de la reducció dels temaris per als torns lliures, i la reducció addicional als torns de promoció interna. La gent ha de saber quin és el temari que ha d’estudiar; uns cronogrames més realistes, tenint en compte que les ofertes de 2015 i 2016 encara tenen molt de camí per recórrer i no seria lògic que s’obligara al personal a presentar-se a una convocatòria posterior sense saber si ja ha aprovat o no. No volem pensar que hi ha un afany monetari darrere. I perquè ens trobem davant d’una bona oportunitat per a assolir el lloc de treball, no ens pareix just que es canvien els temaris i en tres mesos t’examines, i entenem que s’ha de parlar de la possibilitat d’acumulació de les ofertes de 2017 i 2018, però també de separar-les, o bé acumular 2018 a 2019.

Els pròxims dies tindrem al DOGV el Decret d’OPO 2018, però el seu desenvolupament ho veiem poc clar en aquest moment, puix aquesta oferta que estén les seues urpes als dos costats de la frontera de la legislatura i es planteja com una llei de punt final a les polítiques de destrucció d'ocupació pública i devaluació intencionada dels serveis públics, pretén carregar totes les responsabilitats i conseqüències del procés de sobre les esquenes, i les vides, del personal que ha hagut de patir i combatre eixes polítiques.

En definitiva, el mapa de ruta marcat en aquestes dues taules de negociació dibuixen una administració addicta a la dermopolítica, sense amplitud de mires i atrapada en projectes a curt termini. I, a més, possiblement, li donen a l'actual oferta d'ocupació un rerefons de caire purament electoralista.