El nou decret de Teletreball retalla drets i arriba tard

Ahir, 28 d’octubre, es va convocar la comissió de seguiment prevista a l’Acord de 19 de juny, del Consell, sobre mesures preventives davant la Covid. Una convocatòria precipitada, amb tan sols unes hores d’antelació, sense aportar cap document i amb l’únic propòsit d’explicar-nos el que ja sabíem per la premsa matinal.

29 / 10 / 2020 | Intersindical teletreball funció pública crisi sanitària condicions de treball comissió seguiment mesures covid


Aquesta pantomima de negociació ritual no s’investeix de legitimitat pel fet que aquesta informació s’hagués lliurat, quasi simultàniament amb la notícia en premsa, als sindicats de la Taula General de Negociació I, si més no perquè hi ha una altra, la Taula General de Negociació II, que pateix un coma induït des de fa anys per a intentar neutralitzar l’acció del sindicat majoritàriament votat pel funcionariat valencià.
per a superar l’actual crisi a favor de la majoria social cal enfortir els serveis públics i reforçar drets col·lectius
Com tampoc no resulta menys indignat aquest monologuisme reincident de l’administració, pel fet que s’haja convertit en la pràctica habitual. Per a Intersindical Valenciana, la consellera Bravo arriba tard i, en no comptar amb la legítima representació del personal al servei de l’Administració del Consell, insulta totes i cadascuna d’aquestes treballadores i treballadors i menysprea la seua voluntat manifestada en les urnes.

Pel que fa al contingut de l’únic punt de la convocatòria, com que no tenim per costum rebatre ni presentar al·legacions a les notícies de la premsa i no tenim cap altre document, haurem d’esperar la Resolució per a poder posicionar-nos de manera responsable.

Dit això, no es sobrer posar de relleu que ens trobem tot just a l’escenari que Intersindical Valenciana ja avançava en declaracions als mitjans de comunicació -maldita hemeroteca- quan pronosticàvem que la irresponsable opció per la presencialitat plena ens abocava a una tardor jugant al gat i el ratolí amb un enemic implacable. Com tampoc no es sobrer reconèixer que en aquesta ocasió ens pesa, i molt, que el temps ens done la raó.

Així mateix, aleshores, a més de mantenir el treball no presencial, instàvem l’administració a negociar amb caràcter urgent un acord específic per regular aquesta resposta excepcional, garantir la prestació del servei i protegir els drets i la salut del personal que hi “teletreballa” durant aquesta situació extraordinària.

Malauradament, hem perdut aquests mesos de treva distrets en una infantil disputa de pati d’escola per veure qui mana més, o qui pixa més lluny tant se val. I així ens trobem de ple en un nou estat d’alarma, amb un nou decret que arribarà tard i del qual, a l’espera del document final, tan sols podem dir que retalla drets i garanties en aprofitar l’experiència de la crisi sanitària per a regular una mena d’estat d’excepció laboral i, a més, resulta com a poc tan restrictiu i complicat d’aplicar com l’anterior.

Amb la negativa a negociar un acord específic, la conselleria va relegar el teletreball com a eina imprescindible per a frenar els contagis, una actuació del tot negligent en opinió no sols d’Intersindical sinó de les veus més autoritzades en el combat contra la pandèmia que han insistit a demanar instaurar-lo al màxim possible per disminuir les interaccions socials.

Per això, en paraules de Salvador Peiró, expert de l'Àrea de Salut Pública de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (FISABIO) «No s'entén que d'ençà de la desescalada s'haja relegat, quan és efectiva perquè evita que la gent es puga concentrar en espais tancats i que, de vegades, poden estar mal ventilats. Atès que els aerosols, una mena de gotes molt xicotetes a través de les quals es pot transmetre el virus, es poden quedar durant hores en espais tancats i mal ventilats, com puguen ser oficines o altres centres de treball, és important incentivar el teletreball al màxim possible en tots els sectors que s'hi puga», «D'aquesta manera, es redueixen riscs, la qual cosa és molt important en aquesta situació d'emergència sanitària».

Com a conseqüència d’aquesta tossuderia, ara, davant la segona onada expansiva de la pandèmia, la conselleria que va argumentar en contra de mantenir el treball no presencial per no encaixar al decret vigent, apadrina a una nova implementació en la mateixa situació d’orfandat normativa i de protecció per al personal. I ho fa sense especificar les condicions i delegant la tasca en les mateixes sotssecretàries a les quals ha negat la competència i ha impossibilitat l’aplicació de totes les propostes durant aquests mesos.

Davant això, el sindicat considera que, si més no per coherència i per dignitat institucional, la conselleria hauria d’exigir per a la seua resolució els mateix tràmit i requisits que les va exigir a les propostes -més que necessàries- de les sotssecretàries d’economia i agricultura.

Dit això, i a l’espera de poder analitzar com cal la resolució, davant les explicacions verbals de la consellera en la comissió d’ahir, per a Intersindical Valenciana l’administració transita obstinadament per la senda de la retallada de drets individuals. En opinió del sindicat, per a superar l’actual crisi a favor de la majoria social cal fer tot el contrari, enfortir els serveis públics i reforçar drets col·lectius.