Les Corts insten a dignificar les condicions laborals del Personal Educador d’Infantil i Especial

Avui, 18 d’abril, Les Corts Valencianes han aprovat una moció que insta al Consell a portar a la mesa de negociació el redactat de les funcions específiques del Personal Educador d'Educació Infantil i Educació Especial. I des d’Intersindical Valenciana, com a impulsors compromesos en aquesta lluita des de fa més d’una dècada, ens hem de felicitar.

19 / 04 / 2018 | Intersindical personal educador dignitat professional corts valencianes condicions laborals


Les Corts demanen definir les funcions d’educadores de Infantil i Especial i dignificar les seues condicions laborals

El que ha passat avui a les Corts, a més de donar visibilitat a un col·lectiu oblidat, com ara les educadores d’educació especial i educació infantil, referma la nostra convicció i ens anima a no defallir en la defensa i dignificació professional d’un col·lectiu format en un 94% per dones. A més a més, el recolzament per unanimitat de la moció presentada, suposa la legitimació institucional no sols de les reivindicacions sinó també de la decisió i valentia d’aquestes treballadores públiques.
Tot i això, l’experiència ens obliga a ser prudents, perquè el que s’ha aprovat avui tan sols insta la Generalitat a resoldre el conflicte i la realitat ens fa dubtar de la voluntat de l’administració amb les competències per a fer-ho. De fet, portem des de tardor amb la promesa reiterada d’una mesa tècnica on s'ha de negociar aquest acord i, ara per ara, res de res. Si tingueren un autèntic interès a dignificar la nostra professió ja ho haurien fet.
Després de mesos de promeses incomplides ja no ens podem conformar amb bones paraules, ara, tenim l’obligació d’emplaçar l’Administració a traduir aquests vots d’avui en fets constatables i concrets en els fòrums on s’han de negociar les condicions de treball d’aquest personal públic i, a més, garantir els drets educatius i inclusius essencials de l’alumnat més vulnerable del sistema educatiu
La solució d’aquest conflicte enquistat des de fa més de 20 anys passa pel reconeixement de la part educativa del treball d'aquests col·lectius, la dotació d'hores destinades a la coordinació amb altres professionals, hores per a participar del dia a dia dels centres, formació continuada en temes específics que afecten al nostre treball, eliminar els excessos horaris que minven la salut i no es paguen ni es reconeixen, i l'eliminació de qualsevol activitat que supose prestar serveis per a les empreses adjudicatàries dels serveis de menjador i d'activitats complementàries , aquestes empreses ja cobren per prestar aqueixos serveis i el nostre alumnat té dret a ser atès en igualtat de condicions i amb una qualitat responsable.
Dignificar les condicions de treball també és de disposar dels descansos necessaris en un treball com el aquest, que exigeix una sobrecàrrega permanent, tant física com mental i emocional. No pot ser que entre cullerada i cullerada de llenties et criden per a canviar un bolquer. Això no és un tracte digne personalment i professional.
La Conselleria d'Educació ha de garantir que les empreses adjudicatàries dels serveis externalitzats se’n facen càrrec de totes les necessitats que requereix la prestació d'aquests serveis.
Dignificar aquests llocs de treball també és exigir la titolació corresponent per a accedir a aquestes professions i garantir la intervenció educativa de qualitat que el nostre alumnat es mereix. Calen uns plans d’ocupació per a garantir la incorporació de tot el personal que hi presta serveis actualment i la implantació d’uns requisits de titulació imprescindibles, com ara els cicles formatius de grau superior, els quals, tot i que els resulte estrany en parlar de treballadores i treballadors públics, a més d’exigir, s’han de retribuir.
Per tot el que hem explicat, Intersindical Valenciana exigeix a l'administració la convocatòria immediata de la mesa tècnica corresponent, per a solucionar amb caràcter urgent i prioritari els conflictes laborals pendents de tots els col·lectius que intervenen directament amb l’alumnat: Personal Educador d’Especial i Infantil i Fisioterapeutes de centres educatius, perquè donar una solució real i efectiva a l’actual conflictivitat laboral constitueix la millor garantia per a l'atenció del nostre alumnat, a més de garantir els drets educatius i ciutadans que tan l’alumnat com les seues famílies requereixen i es mereixen.