Teletreball i Funció Pública, una assignatura pendent per al setembre.

En primer lloc hem d’agrair a tots els organismes que estan treballant per fer del teletreball una opció factible a pesar de les ferotges oposicions de la consellera de funció pública que pareix l’única a la qual no li agrada la idea.

01 / 08 / 2020 | Intersindical teletreball funciópública condicions laborals


Ara per ara, aquesta modalitat de treball amb la incertesa de la situació actual, és l’única capaç de garantir la continuïtat de la prestació dels serveis per l’administració d’una forma segura per als treballadors i treballadores i per als usuaris. El treball desenvolupat des dels seus habitatges pel personal funcionari, ha sigut el que més s’ha paregut a la idea que es va gestar i que va requerir un esforç gran per a donar a la llum el Decret 82/2016, que ara per ara dorm al calaix dels records de l’administració esperant el relleu d’una altra idea personalista que apuntale, encara més si es pot, l’ego de la nostra consellera.
Cal implementar dinàmiques excepcionals als processos de prestació de serveis
L’últim tiró d’orelles ha vingut de les Corts. Quasi tots els grups parlamentaris amb representació han apostat per rellançar aquesta modalitat de treball a la vista dels darrers esdeveniments i les xifres esfereïdores relacionades amb la COVID-19 i a més insten al Consell a que “l’administració autonòmica aprofundisca en el procés d’adaptació del teletreball”. Aquesta idea pareix trencar la unitat del Botànic, una part del qual sí reconeix que la persistència de les circumstàncies extraordinàries provocades per la Covid-19 exigeix respostes extraordinàries, com ara la implantació del teletreball, en un temps d’assaig que hem perdut per al que pot vindre en un futur. En aquest sentit aquesta organització sindical comparteix plenament la modalitat del teletreball, davant la qual ha exigit, i exigeix, coherència a l’administració. Cal implementar dinàmiques excepcionals als processos de prestació de serveis, a l’hora de protegir la salut del personal en recuperar l’activitat administrativa i per prevenció davant la incertesa en el desenvolupament de la pandèmia.

Dit això, hem d’assenyalar que, Intersindical Valenciana defensa aquesta modalitat també fora de l’excepcionalitat de la situació creada per la COVID-19 o d’altres que es puguen produir per causa de situacions excepcionals. És necessari dotar l’administració d’un instrument de treball que permeta la compatibilitat amb els compromisos de l’agenda 2025, aposte per una administració més sostenible i siga compatible amb dinàmiques menys presentistes en la direcció que apunten les noves tecnologies i el mon digital al bell mig del segle XXI. A més a més, apostem per una administració més humana i digna i més solidaria.

És ben cert que necessitem d’un nou model de teletreball però, necessitem una ferma decisió per a posar en pràctica amb garanties per a totes d’aquesta modalitat de treball abans del setembre, quan l’activitat de l’administració torne a la normalitat amb la incorporació de les escoles com a maquinària pesada.

Per tot el que hem esposat, entenem que el mínim que li podem exigir a l’administració és voluntat i decisió per tal de fer front a aquesta nova normalitat, potser siga el moment d’aprofitar l’oportunitat i canviar el sistema.