Mesa Sectorial per a estendre   el permís retribuït recuperable al personal públic

Intersindical Valenciana s’oposa totalment a les pretensions de la consellera Bravo d’aplicar el permís retribuït recuperable a les empleades i empleats públics

31 / 03 / 2020 | Intersindical permís retribuït recuperable mesa sectorial funció pública condicions de treball


Avui, 31 de març, la premsa ens informava de la voluntat de la consellera Bravo d'aplicar al personal públic el permís retribuït recuperable establert al Reial decret llei 10/2020. Unes hores després, a les 13'30, una convocatòria exprés ha reunit la Mesa Sectorial de Negociació de la Funció Pública per a informar les organitzacions sindicals sobre eixa proposta que ens havia avançat la premsa.
La consellera s'ha trobat amb l'oposició de la majoria sindical en la Mesa sectorial.
Ara mateix, quan el personal públic està treballant en una situació límit, deixant-se la pell i la salut per a garantir els serveis essencials de la ciutadania, tot just ara, més que mai, no és moment per a la "dermopolítica", i molt menys per a l'oportunisme. Per això, per una qüestió de responsabilitat, que no de formalitat, davant una proposta com aquesta, el primer que calia fer no es anar a la premsa a la recerca del titular sinó posar-la damunt la taula per a analitzar-la, vehicular-la i articular-la com cal amb les persones que dia a dia treballen de valent per a ajustar a peu de centre i servei totes les instruccions elaborades i publicades i adequar-les a un escenari diabòlic en permanent transformació.

D'altra banda, a més dels dèficits formals, per a Intersindical Valenciana aquest intent d'aplicació al personal públic d'una proposta que en puritat no és aplicable -i amb la qual tampoc no estem en absolut d'acord respecte al personal que inclou el Reial decret llei- ens mostra a les clares que no s'ha aprés res de la gestió de l'anterior crisi econòmica i es pretén tornar a la política de tisores permanentment carregades i retallades persistents. Malauradament, això ens fa pensar que en la crisi econòmica subsegüent a l'actual crisi sanitària caldrà lluitar de valent per a que les treballadores i treballadors no tornen a eixir més pobres en drets laborals, socials i retributius.

És per això que Intersindical Valenciana considera aquesta proposta una negligència ideada al marge de la realitat. Ara mateix, el personal públic, tot el personal públic, resulta un recurs humà imprescindible per a garantir la prestació dels serveis essencials així com la seguretat de les treballadores i treballadors. Desmobilitzar part d'eixos recursos imprescindibles i tornar-los a mobilitzar, i fins i tot reubicar, si l'evolució de la pandèmia ho exigira, comportaria, a més una sobrecàrrega burocràtica supèrflua i del tot innecessària.

Emprant el llenguatge bèl·lic que tant agrada aquests dies, reduir voluntàriament les forces disposables en plena batalla i amb un front enemic en mutació permanent constitueix una rendició preventiva del tot irresponsable. Per aquests motius, Intersindical Valenciana s'ha oposat rotundament a la proposta explicada aquest mati.
Cal dir, a més, que la proposta ha trobat l'oposició de la majoria sindical en la Mesa sectorial.

Si amb el discurs de la "solidaritat" el que es pretén és la foto fàcil d'una nova exhibició d'austericidi funcionarial, no es sobrer recordar que en aquest procés, el personal públic ja ha patit la suspensió de drets i condicions de treball, a més de la suspensió d'un increment retributiu pendent des de gener.

Dit això, tot i que no es temps de titulars, front al que proposa l'administració, en volem proposar un diferent: Intersindical Valenciana estarà d'acord que les treballadores i treballadors hagen de recuperar aquest permís quan s'exigisca la recuperació del rescat a la banca, es garantisca la recuperació del que substrauen els evasors fiscals o els corruptes del nostre país tornen tots els diners que han furtat