Movilitzacions temporalitat


26 / 04 / 2022 | Intersindical Valenciana-STAS Gva


Des d’Intersindical Valenciana Stas veiem amb preocupació el desenvolupament del procés d’aplicació de la llei 20/21 pel que fa a les persones afectades i comencem a dubtar dels resultats d’uns processos que venen molt marcats i deixen poc per a negociar en benefici de l’estabilitat de les persones.

Fa uns anys ja de l’acord del Ministre Montoro amb la trisindical a Madrid on s’establiren els processos d’estabilització de l’ocupació pública. Aquests acords no solucionaven res del problema que arrosseguem en l’actualitat, el frau de llei comes per les administracions en abús de temporalitat del personal interí i laboral de llarga durada. Vora un 40% de la plantilla de personal empleat públic es temporal.

Amb aquesta realitat els sindicats alternatius juntament amb les associacions de personal temporal ens mobilitzarem per a donar cobertura a les reivindicacions d’un personal que veia com l’administració juntament amb els sindicats majoritaris orquestraven el major ERO de la història. Després de nombroses concentracions i mobilitzacions i un parell de vagues, tant al nostre territori com a nivell estatal, forçarem un canvi davant el segon acord que va constituir l’Icetazo i que es va materialitzar en l’adopció de la llei 20/21, que si ve no responia a totes les demandes del personal en aplicació de la doctrina del tribunal de la UE, arreplegava moltes de les reivindicacions principals del personal, l’estabilitat desitjada en l’ocupació, encara que no estabilitzava les persones sinó els llocs.

Ara bé, amb molts dels processos heretats del montorazo anterior en marxa, aquesta llei no solucionà l’embolic legal en el que el personal en abús estava immers, cal dir que no per pròpia voluntat sino perquè l’administració no havia volgut atendre les solucions que s’aportaren abans d’arribar on estem en una mena de procastinació sense sentit.

Ací, al País Valencia, estem en aquests moment pendents encara de la negociació de l’aplicació dels criteris per a l’aplicació de la llei 20/21. Cal dir que el model d’accés que s’estableix a la llei no és el que la nostra consellera desitja, per la qual cosa, la solució del problema dista molt d’arreglar-se ara, amb els processos d’estabilització encetats i la manca de llocs per a oferit en els processos derivats de la llei 20/21.

Com a organització sindical compromesa amb el personal i present a la negociació podem afirmar que l’administració vol reduir a la mínima expressió el nombre de places per a traure als processos que marca la llei 20/21 i al temps esta proposant uns barems que de cap manera ajudaran a la resta del personal en abús, reduint el pes de l’experiència. Aquest personal que ara per ara ha entregat els millors anys de la seua experiència laboral a l’administració, sense possibilitats reials d’estabilitat laboral per falta d’oportunitats materialitzades en processos establerts per la normativa, ara queda abocat a una situació en la que els pes dels anys i la dificultat per a traure’s-en una plaça en un procés ordinari, els porten a l’atur o a una situació de precarietat. Unes persones que han sigut el puntal que ha permès el funcionament de la administració aquests anys no es mereixen que els traguen a puntades.

D’alta banda, la direcció de funció publica dilata la transmissió de la informació vital per a entendre aquests processos i saber si van a servir per a complir amb l’objectiu de reduir la temporalitat al 8%.

De la mateixa manera cal destacar que depenent del sistema que es trie, podem solucionar o no l’estabilitat, si s’afavoreix a un col·lectiu o a un altre al ser processos oberts per a tot el personal.

En la mesa de negociació hem proposat alternatives que considerem positives per al col·lectiu que la administració ha obviat. Volem denunciar que moltes companyes es van a quedar pel camí i que això desenvoluparà en la judicialització del problema de tal manera que ja veurem si l’administració es podrà eixir ben parada, tot i això entès que els tribunals no paren els processos per no complir amb el objectiu principal de la llei que es acabar amb la temporalitat.

Amb tot el que hem exposat creiem necessari donar suport a les mobilitzacions convocades i animen a participar en aquestes per tal d’aconseguir una millora necessària per al col·lectiu de personal en abús de temporalitat.

Us convoquem a una assemblea informativa online que tindrà lloc el dijous 28 d’abril a les 18:00 per a explicar l’estat de les negociacions amb funció pública i possibles propostes d’acció. Enllaç a la reunió https://meet.goto.com/810721469 per a obtindre l’aplicació : https://meet.goto.com/install

D’igual manera Intersindical Valenciana està organitzant autobusos des de Castelló, València i Alacant per acudir a la manifestació a Madrid el 7 de maig. Us podeu apuntar en el següent enllaç.