Temps extraordinaris, mesures tradicionals

Un virus recorre el país. Un virus que ha vingut a canviar les nostres relacions tant socials com laborals. Un virus que ha replantejat molts costums i maneres de treballar fermament establides.

16 / 07 / 2020 | Intersindical personal d'atenció educativa mesures curs 20-21 funció pública conselleria d'educació


Per a totes i tots? NO. No totes les treballadores i els treballadors som iguals per a l'administració, i és que en educació sempre hi ha hagut classes: docents i la resta. L'administració educativa s'ompli la boca aquests dies amb les classes bombolla on un sol docent atendrà un sol grup d'alumnes. L’augment de les plantilles per a fer front a aquesta reestructuració, la reducció horària a quasi tot el personal que atén l'alumnat, o l’habilitació de nous espais a les escoles entre d’altres. Trobem molt bé aquestes mesures però què passa amb la resta de personal que no depèn directament de la Conselleria d'educació i que presta serveis per a aquesta?, què passa amb el personal que hi treballa en horari escolar i que presta serveis per a empreses alienes a l'administració?
Exigim a la Conselleria d'Educació un canvi radical dels seus plantejaments respecte al personal d'atenció educativa
Això passa d’un temps ençà perquè som invisibles per a l’administració. Es veu que com som personal d’altra classe no fa falta comptar amb nosaltres per a organitzar l'atenció en aquests nou temps de pandèmia que ens toca viure. Una vegada més, no fa falta ocupar-se del personal dels suburbis del sistema i no fa falta incloure el personal necessari per a portar la inclusió. Anem així des de sempre i no anem bé, mal exemple dona aquesta Conselleria que diu apostar per la inclusió i segueix sense incloure al personal d'atenció educativa en els seus plans.

Els grups bombolla estan “bé”, en aquests, el grup d'alumnes sols es relacionarà entre ells i el personal docent, per la qual cosa es reduirà la interacció amb la resta i de la mateixa manera es controlarà el possible vector de contagi. Fins ací tot bé, però què passa quan en aquest grup hi ha alumnes amb necessitats educatives especials? Aquest alumnat per les seues característiques i especial vulnerabilitat necessita més suport, així com d'inclusió educativa. No obstant això, com és que es permet que el personal que l’atén es dedique a circular per diferents centres, ja no de la localitat sinó de la comarca? Convertim ales treballadores i treballadors en focus de risc?

Pensa la Conselleria que solament amb una pantalla, un parell de màscares i un potet de gel ja està solucionat el tema dels EPIS i la prevenció dels contagis en els centres? Recordem que aquest personal entrarà en totes les classes del centre on està adscrit i hi haja necessitats, i en la majoria dels casos, es desplaçaran a diversos centres. No caldria fer una xicoteta inversió, perquè és inversió no despesa, i dotar a cada centre amb alumnat de Necessitats educatives significatives essencials (NESE) amb personal per a atendre-ho, eliminant les itineràncies, les comparticions entre els centres i dotant de suports a aquest alumnat durant tota la jornada escolar, tots els dies? Amb aquesta mesura s’aconseguiria minimitzar l'exposició de les treballadores i treballadors i per tant de l'alumnat i les seues famílies, perquè no ens oblidem, aquest alumnat té necessitats educatives sempre, durant tota la jornada lectiva no sols unes hores al dia, no uns dies a la setmana.

Ras i curt, des d'aquesta organització sindical exigix a la Conselleria d'Educació Cultura i Esport un canvi radical dels seus plantejaments. De cara al següent curs escolar que està a punt de començar, és necessari invertir en atenció i no en vectors de transmissió, estem parlant de la salut dels alumnes, les seues famílies i els professionals que els atenen. Volem propostes diferents a aquestes preguntes freqüents que sempre han tingut les mateixes respostes.

Amb la salut, no tot s’hi val.